Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Noordwijkselaan 8
2554GC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920-23 1920 1920-23
Architect: J. Duiker; B. Bijvoet Duiker, Jan J. Duiker; B. Bijvoet


Beschrijving van Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Inleiding Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in cottagestijl en behorend tot het villapark Meer en Bosch. De aangrenzende villa is recentelijk geheel verbouwd. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een rieten zadeldak. De voorgevel bezit aan de linkerkant een reeks vensters met smal zijlicht en de ingang. Aan de rechterkant springt de gevel iets naar voren: tegen dit deel is een forse uitgemetselde schoorsteen geplaatst. Aan de rechterkant is het overdekte terras gesitueerd, voorzien van een rieten zadeldak en een gepotdekselde topgevel. De achtergevel bezit eveneens een reeks vensters met zijlicht en een ingang. Tegen deze gevel is een schuurtje aangebouwd. Op de hoek van schuur en woonhuis is een hoge gemetselde schoorsteen geplaatst. De villa is zowel in- als uitwendig zeer gaaf bewaard. Kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa behorend tot het cottage-type maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast het cottage-type komt hier ook het op de stijl van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als zeldzaam gaaf voorbeeld van cottage-architectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477020
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl in 's Gravenhage

Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl

Meer en Boslaan 110
's Gravenhage
Inleiding Villa, die het middendeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 150..

Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl

Scheveningselaan 150
's Gravenhage
Inleiding Villa, die het linkerdeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 150..

Vrijstaande villa

Noordwijkselaan 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Du..

Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl

Meer en Boslaan 108
's Gravenhage
Inleiding Villa, die het rechterdeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 15..

't Honk

Meer en Boslaan 102
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl in 's Gravenhage

Foto's (1)