Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Meer en Boslaan 108
2554GA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920-23 1920 1920-23
Architect: J. Duiker; B. Bijvoet Duiker, Jan J. Duiker; B. Bijvoet


Beschrijving van Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl

Inleiding Villa, die het rechterdeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 150. De villa's werden in 1920-1923 gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beinvloede stijl en behoren tot het villapark Meer en Bosch. Een latere wijziging is het dichtzetten van het overdekte terras van de villa, met behoud van het karakter van de architectuur. Omschrijving Villa op L-vormige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met leipannen gedekte schilddaken. De flauw hellende daken bezitten een fors overstek die kenmerkend is voor de architectuur van Frank Lloyd Wright. Eveneens kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa is opgebouwd uit verschillende ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes. De muren zijn van baksteen (in een later stadium witgeschilderd) en voorzien van decoratief uitkragend metselwerk onder de daklijst. De overhoeks geplaatste ingang is vernieuwd. De rechthoekige vensters bezitten deels (vernieuwde) zijlichten. De villa behorend tot het op de architectuur van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast dit type komt hier ook het type landhuis geinspireerd op de Engelse cottagestijl voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van door Frank Lloyd Wright beinvloede landhuisarchitectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een driedubbele villa en van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477016
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl in 's Gravenhage

Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl

Meer en Boslaan 110
's Gravenhage
Inleiding Villa, die het middendeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 150..

Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl

Scheveningselaan 150
's Gravenhage
Inleiding Villa, die het linkerdeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 150..

't Honk

Meer en Boslaan 102
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbu..

Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Noordwijkselaan 8
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ont..

Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Duinlaan 149
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)