Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tenrande in 's Gravenhage

Woonhuis

Duinlaan 153
2554ET 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920-23 1920 1920-23
Architect: J. Duiker; B. Bijvoet Duiker, Jan J. Duiker; B. Bijvoet


Beschrijving van Tenrande

Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd Tenrande en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in cottagestijl, en behorend tot het villapark Meer en Bosch. Omschrijving Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een rieten zadeldak met wolfseinden. Het dak bevat met riet gedekte dakkapellen. De muren zijn van baksteen en later witgeschilderd. De tweede bouwlaag aan de voorzijde en de toppen van de uitbouwen aan de rechterzijgevel en tegen de achtergevel zijn gepotdekseld. De uitbouwen bezitten rieten zadeldaken. Aan de linkerkant van de voorgevel bevindt zich het (dichtgezette) terras, voorzien een gepotdekselde topgevel, en rechts een overhoeks geplaatste hoge gemetselde schoorsteen. Daarnaast is, terugliggend ten opzichte van de voorgevel, de ingang in een portiek gesitueerd. De rechthoekige vensters bezitten deels zijlichten. Kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa behorend tot het cottage-type maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast het cottage-type komt hier ook het op de stijl van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van cottage-architectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477014
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tenrande in 's Gravenhage

Vrijstaande villa

Noordwijkselaan 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Du..

Duinvliet

Duinlaan 151
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van dubbele vrijstaande villa genaamd Duinvoet uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd i..

Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Duinlaan 149
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het..

't Honk

Meer en Boslaan 102
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbu..

Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Noordwijkselaan 8
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ont..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tenrande in 's Gravenhage

Foto's (2)