Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinvliet in 's Gravenhage

Woonhuis

Duinlaan 151
2554ET 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920-23 1920 1920-23
Architect: J. Duiker; B. Bijvoet Duiker, Jan J. Duiker; B. Bijvoet


Beschrijving van Duinvliet

Inleiding Rechterhelft van dubbele vrijstaande villa genaamd Duinvoet uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in cottagestijl. Een latere wijziging is het dichtzetten van het overdekte terras, met behoud van het karakter van de architectuur. N.B. De moderne eenlaags aanbouw aan de achterzijde en de garage zijn van bescherming uitgezonderd. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een rieten zadeldak. De muren zijn van baksteen en later witgeschilderd. De voorgevel bezit aan de linkerkant een reeks vensters met smal zijlicht en de ingang. Aan de rechterkant springt de gevel iets naar voren: tegen dit deel is een forse uitgemetselde schoorsteen geplaatst. Aan de rechterkant is het (dichtgezette) terras gesitueerd, voorzien van een rieten zadeldak en een gepotdekselde topgevel. De achtergevel bezit eveneens een reeks vensters met zijlicht en een ingang. Kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa behorend tot het cottage-type maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast het cottage-type komt hier ook het op de stijl van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van cottage-architectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbele villa en van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477013
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinvliet in 's Gravenhage

Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Duinlaan 149
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het..

Vrijstaande villa

Noordwijkselaan 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Du..

't Honk

Meer en Boslaan 102
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbu..

Tenrande

Duinlaan 153
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd Tenrande en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van ..

Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Noordwijkselaan 8
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ont..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinvliet in 's Gravenhage

Foto's (1)