Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuddegeest: woningblok in 's Gravenhage

Woonhuis

Mallemolen 75
2585XH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1855-56 1855 1855-56


Beschrijving van Schuddegeest: woningblok

Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok arbeiderswoningen, bestaande uit een woning met verdieping (Schuddegeest 186) en een boven- en benedenwoning (Schuddegeest 188-190), die haaks zijn geprojekteerd op de woningen met verdieping (Schuddegeest 192-196), die op hun beurt weer haaks zijn gebouwd op de woningen met verdieping aan de Mallemolen 75-77. De woningen Schuddegeest 186-196 zijn gedekt door gemeenschappelijke pannen schilddaken; de woningen Mallemolen 75-77 door pannen zadeldaken, gevat tussen tuitgevels. De gevels zijn van baksteen met gepleisterde plint. Deuren en vensters worden bekroond door flauw getoogde strekken. De gevels worden beƫindigd door geprofileerde houten gootlijsten. De woningen Schuddegeest 186 en 188-190 zijn drie assen breed. De deuren zijn voorzien van panelen, waarvan een vensterpaneel. Boven de deur van nummer 186 bevindt zich een blindnis. Op de begane grond en op de verdieping zijn negenruits schuiframen. De woningen Schuddegeest 192-196 zijn twee assen breed. De deuren zijn voorzien van bovenlichten met middenstijlen. Boven de deuren bevinden zich blindnissen. De vensters bestaan op de begane grond uit zesruits en op de verdieping uit vierruits schuiframen (met uitzondering van nummer 196, die een vierruits draairaam bezit). De zijgevel van nummer 192 die in het verlengde ligt van de gevels van de nummers 186 en 188-190, bevat vier blindnissen. De woningen Mallemolen 75-77 zijn twee assen breed. De deuren zijn voorzien van bovenlichten met middenstijlen. Boven de deur van nummer 77 bevindt zich een blindnis. De vensters bestaan uit schuifvensters met T-kozijnen en doorlopende middenstijl. In de linkertuitgevel bevinden zich een T-schuifvenster, zesruits schuiframen en een rondbogig zoldervenster. De woningen Schuddegeest 186 en 188-190 bezitten een eigen voortuintje. In de toegang tot het complex vanaf de Mallemolen bevindt zich een uit hardsteen vervaardigde ronde paal met gebeeldhouwde decoratie, daterend uit het midden van de 19e eeuw. Waardering Woningblok van sociaal-historisch, typologisch en architectuurhistorisch belang als een der eerste voorbeelden van sociale woningbouw zonder speculatieve doeleinden en als functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen aan Schuddegeest/Mallemolen. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477004
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuddegeest: woningblok in 's Gravenhage

Schuddegeest: blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond

Schuddegeest 150
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit ..

Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 58
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 14 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 40
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Aan drie zijden vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt he..

Herenhuis

Surinamestraat 4
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het middendeel van een symmet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuddegeest: woningblok in 's Gravenhage

Foto's (1)