Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuddegeest: blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Woonhuis

Schuddegeest 150
2585XD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1855-56 1855 1855-56


Beschrijving van Schuddegeest: blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond

Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en lage verdieping onder een flauw hellend zadeldak. De gevels zijn van baksteen met gepleisterde plint en ieder twee assen breed. Aan een kant worden de gevels van het blok gemarkeerd door een gepleisterde hoekliseen. Een van de zijgevels is gepleisterd. De deuren zijn voorzien van bovenlichten met middenstijlen. Bij de nummers 168-184 zijn de originele strokendeuren bewaard gebleven. De vensters bestaan op de begane grond uit achtruits stolpramen en op de verdieping uit vierruits draairamen. Op de scheiding van de woningen bevinden zich kleine vensters met middenstijl ter verlichting van de paarsgewijs geplaatste wc's. De zijgevels bevatten op de verdieping ieder een zesruits stolpraam. Deuren en vensters worden bekroond door flauw getoogde strekken van gele baksteen. De gevels worden afgesloten door geprofileerde houten gootlijsten die aan weerszijden bij de zijgevels uitsteken en rusten op geprofileerde sleutelstukken. De begane grond bevat per woning een kamer. De woningen 168- 184 bezitten elk een eigen tuintje, aan de andere zijde ziet een gedeelte van de woningen uit op het gemeenschappelijke plantsoen. Waardering Woningblok van sociaal-historisch, typologisch en architectuurhistorisch belang als een der eerste voorbeelden van sociale woningbouw zonder speculatieve doeleinden en als functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen aan Schuddegeest/Mallemolen. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477003
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuddegeest: blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 58
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 14 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Schuddegeest: woningblok

Mallemolen 75
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok arbeiderswoningen, bestaande uit een woning met verdieping (Schuddegeest 186) en e..

Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 40
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Aan drie zijden vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt he..

Herenhuis

Surinamestraat 4
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het middendeel van een symmet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuddegeest: blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage