Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen in 's Gravenhage

Woonhuis

Schuddegeest 58
2585XC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1855-56 1855 1855-56


Beschrijving van Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen

Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 14 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak. De woningen zijn in 1904 uitgebreid waarbij de oorspronkelijk lage verdieping werd vervangen door twee volledige bovenverdiepingen onder een plat dak. De gevels zijn van baksteen met gepleisterde plint en ieder twee assen breed. De beide zijgevels van het blok zijn gepleisterd. Deuren en vensters worden bekroond door flauw getoogde strekken van gele baksteen. De gootlijst rust op houten klossen. De zuidgevel (nrs. 58-70) vertoont cordonlijsten tussen de bouwlagen en wordt geleed door gepleisterde lisenen. De deuren zijn voorzien van panelen en bovenlichten met kruisroeden en geven toegang tot de steektrap naar de bovenwoningen op de verdieping. De vensters bezitten zesruits stolpramen. Boven de deuren zijn op de verdiepingen blindnissen aangebracht. De hoeken van de noordgevel (nrs. 72-84) worden gemarkeerd door gepleisterde lisenen. De deuren zijn voorzien van panelen met bovenlichten met middenstijl en geven toegang tot de benedenwoningen. De vensters bestaan uit zesruits stolpramen en drieruits kloosterkozijnen. Op de scheiding van de woningen bevinden op de begane grond en verdieping ronde vensters met middenstijl, omlijst door gele baksteen, ter verlichting van de per twee panden naast elkaar gesitueerde wc's. Op de tweede verdieping zijn als blind venster uitgevoerd. De woningen bevatten elk een keuken met wc in de hoek bij de voorgevel, een woonkamer en een slaapkamer. De bovenwoningen beschikken tevens over een tweede verdieping. Bij de bovenwoningen behoren tuintjes (bij de benedenwoningen later gedeeltelijk vervangen door een gemeenschappelijk plantsoen) die nog de afscheidingen met houten hekken en heggetjes bezitten. Waardering Woninblok met bijbehorende erf-afscheidingen van sociaal- historisch, typologisch en architectuurhistorisch belang als een der eerste voorbeelden van sociale woningbouw zonder speculatieve doeleinden en als functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen aan Schuddegeest/Mallemolen. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477002
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen in 's Gravenhage

Schuddegeest: blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond

Schuddegeest 150
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 rug-aan-rug gebouwde woonhuizen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit ..

Schuddegeest: woningblok

Mallemolen 75
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok arbeiderswoningen, bestaande uit een woning met verdieping (Schuddegeest 186) en e..

Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 40
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Aan drie zijden vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt he..

Herenhuis

Surinamestraat 4
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het middendeel van een symmet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen in 's Gravenhage