Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen in 's Gravenhage

Woonhuis

Schuddegeest 40
2585XC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1855-56 1855 1855-56


Beschrijving van Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen

Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak. De woningen zijn in 1904 uitgebreid waarbij de oorspronkelijk lage verdieping werd vervangen door twee volledige bovenverdiepingen onder een plat dak. De gevels zijn van baksteen met gepleisterde plint en ieder twee assen breed. Deuren en vensters worden bekroond door flauw getoogde strekken van gele baksteen. De gootlijst rust op houten klossen. De zuidgevel (nrs. 40-56) vertoont cordonlijsten tussen de bouwlagen en wordt geleed door gepleisterde lisenen. De deuren zijn voorzien van panelen en bovenlichten met kruisroeden en geven toegang tot de steektrap naar de bovenwoningen op de verdieping. De vensters bezitten zesruits stolpramen. Boven de deuren zijn op de verdiepingen blindnissen aangebracht. Nummer 48 is afwijkend als risaliet behandeld en drie vensterassen breed, waarvan de rechteras als blindnis is uitgevoerd. De noordgevel (nrs. 86-102) is risalerend uitgevoerd, afwisselend een en twee vensterassen breed. De deuren zijn voorzien van panelen en bovenlichten met middenstijl en geven toegang tot de benedenwoningen. De vensters bestaan uit zesruits stolpramen en drieruits kloosterkozijnen. Op de scheiding van de woningen bevinden zich op de begane grond en verdiepingen ronde vensters met middenstijl, omlijst door gele baksteen, ter verlichting van de per twee panden naast elkaar gesitueerde wc's. Op de tweede verdieping zijn deze als blind venster uitgevoerd. Nummer 94 is afwijkend behandeld; de breedte is drie vensterassen, waarvan de linkeras als blindnis is uitgevoerd. Tussen de assen bevindt zich een reeks dichtgezette oculi, een aantal is afgesloten met een rooster. De woningen bevatten elk een keuken met wc in de hoek bij de voorgevel, een woonkamer en een slaapkamer. De bovenwoningen beschikken tevens over een tweede verdieping. Bij de beneden- en bovenwoningen behoren tuintjes die bij de benedenwoningen nog de afscheidingen met houten hekken en heggetjes bezitten. Waardering Woningblok met bijbehorende erf-afscheidingen van sociaal- historisch, typologisch en architectuurhistorisch belang als een der eerste voorbeelden van sociale woningbouw zonder speculatieve doeleinden en als functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen aan Schuddegeest/Mallemolen. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477001
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen in 's Gravenhage

Aan drie zijden vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt he..

Herenhuis

Surinamestraat 4
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het middendeel van een symmet..

Herenhuis

Surinamestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het rechterdeel van een sym..

Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 58
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 14 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Herenhuis

Surinamestraat 8
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit ca. 1885, gebouwd in opdracht van Jean Antoine de Vassy, oud-kapitein der infanterie, door architect C.J. van Rood..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen in 's Gravenhage