Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Duinlaan 149
2554ET 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920-23 1920 1920-23
Architect: J. Duiker; B. Bijvoet Duiker, Jan J. Duiker; B. Bijvoet


Beschrijving van Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Inleiding Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in cottagestijl. Latere wijzigingen zijn de toevoeging van een balkon en het dichtzetten van het overdekte terras, met behoud van het karakter van de architectuur. Omschrijving Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit een, deels twee bouwlagen onder een rieten zadeldak. De kap is aan de rechterkant naar beneden doorgetrokken. De muren zijn van baksteen en later witgeschilderd. Aan de linkerkant van de voorgevel bevindt zich een liseen. Ter hoogte van de tweede bouwlaag is een balkon met een houten hek (later toegevoegd). De ingang is aan de rechterkant in een portiek gesitueerd, in het gedeelte dat de overgang vormt naar de aangrenzende villa Duinlaan 151. Tegen de linkergevel bevinden zich het (dichtgezette) terras, voorzien van een rieten zadeldak en een gepotdekselde topgevel, en een brede uitgemetselde schoorsteen. Links van de schoorsteen is onder de daklijst een serie van drie vensters met zijlichten geplaatst. Tegen de achtergevel is een uitbouw, gedekt door een rieten zadeldak en een gemetselde schoorsteen. Kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa behorend tot het cottage-type maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast het cottage-type komt hier ook het op de stijl van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van cottage-architectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbele villa en van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476935
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl in 's Gravenhage

Duinvliet

Duinlaan 151
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van dubbele vrijstaande villa genaamd Duinvoet uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd i..

't Honk

Meer en Boslaan 102
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbu..

Vrijstaande villa

Noordwijkselaan 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Du..

Tenrande

Duinlaan 153
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd Tenrande en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van ..

Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Noordwijkselaan 8
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van een dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ont..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl in 's Gravenhage

Foto's (1)