Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument Bosboom-Toussaint in 's Gravenhage

Graf Begraafplaats

Kerkhoflaan 12
2585JB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1887 1887 1887


Beschrijving van Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument Bosboom-Toussaint

Inleiding. Natuurstenen grafmonument Bosboom-Toussaint in neo-renaissance stijl, bevattende de graven van A.L.G. Toussaint en haar echtgenoot J. Bosboom. Jaar waarin concessie is verleend: 1887. Anna Louisa Geertruida Toussaint (Alkmaar 1812-Den Haag 1886) geniet bekendheid als schrijfster van historische romans; zij was gehuwd met de kunstschilder Johannes Bosboom (Den Haag 1817-Den Haag 1891). Omschrijving. Het grafmonument Bosboom-Toussaint is uitgevoerd in hardsteen (tombe en monument) en marmer (sculptuur en decoratieve cartouche) en omvat een rechthoekig ongeprofileerd (vernieuwde) liggende steen op lage plint (hellend), waarachter een groot monument in neo-renaissance stijl. De architecturale wand bestaat uit een sokkel in bossagewerk (ruw behakte steen), daarboven een rondboog nis, die wordt geflankeerd door twee Ionische zuilen. De zwart gelakte zuilen hebben diamantkoppen op de basementen en dragen een hoofdgestel met segmentvormig fronton. Het geheel is versierd met decoratief beeldhouwwerk, zoals de rolwerk cartouche en gesluierde vrouwekopjes op het fries, de rouwkrans binnen het fronton en de pijnappels en obelisk met veelpuntige bronzen ster er bovenop. Deze omlijsting, die aan de achterzijde verzorgd maar soberder is afgewerkt (Ionische pilasters in plaats van zuilen, geen decoratief beeldhouwwerk) dient als decor voor het beeld van de muze der dichtkunst. Deze op klassieke wijze uitgebeelde vrouwefiguur met lier in de ene en bloemtak in de andere hand is een schepping van Bart van Hove (1850-1914), wiens signatuur rechts opzij van de sokkel van het beeld is aangebracht. Op de zerk boven de inscriptie is een veelpuntige ster binnen een verdiepte cirkel aangebracht. De hardstenen omlijsting werd eveneens gesigneerd: links opzij A.J. van Boom; rechts opzij Bart van Hove en Bernard Springer. Eerstgenoemde was vermoedelijk de steenkapper, de laatstgenoemde vermoedelijk de ontwerper van het neo-renaissance monument. Grafische verzorging: verdiepte en zwart gelakte Latijnse kapitaal met uitzondering van de familienamen die in verheven en ongelakte vorm is uitgevoerd. Afmetingen: Zerk: lengte 249 x breedte 120 x hoogte 33 cm Monument: lengte 90 x breedte 162 x hoogte 360 cmTekst:Op liggende steen:HIER RUST/ANNA LOUISA GEERTRUIDA/TOUSSAINT/MIJN TEERGELIEFDE/AANGEBEDENE VROUW/MIJN ROEM EN MIJN TROTS/JOH. BOSBOOM/Å 1 APRIL 1886/IN SEPTEMBER 1891 VOLGDE JOHANNES BOSBOOM/GEBOREN 1817/HAAR IN HET GRAF/Op het monument: 1812-1886/HULDE/VAN NEDERLANDSCHE VROUWEN/AAN/A.L.G. BOSBOOM- TOUSSAINT/Waardering Grafmonument van cultuurhistorisch en typologisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een liggende zerk en gedenkteken in neo-renaissance stijl. Als grafmonument van de bekende schrijfster Bosboom-Toussaint en de schilder Bosboom heeft het tevens historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476060
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan
Het als aula in gebruik zijnde schijndodenhuis
Het als aula in gebruik zijnde schijndodenhuis
Plaats Den Haag
Ligging 52° 6′ NB, 4° 18′ OL
Gesticht in 1830
Monumentale status rijksmonument (gebouwen)
Monumentnummer  17620, 17621
Architectuur en landschap
Architect(en)  Zeger Reyers
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan is een 19e-eeuwse begraafplaats in de Archipelbuurt in Den Haag, aan de rand van de Scheveningse Bosjes.

De begraafplaats werd in 1830 in gebruik genomen, nadat er in 1829 een koninklijk verbod was uitgevaardigd om nog mensen in kerken te begraven, om redenen van de volksgezondheid. De nieuwe begraafplaats aan de Kerkhoflaan werd ontworpen door de stadsarchitect Zeger Reyers. Deze begraafplaats lag toen ver buiten de stad, net als de katholieke Begraafplaats Sint Petrus Banden, die iets zuidelijker ligt en die ook uit die periode dateert. Het is daar al duingrond, waardoor het terrein niet vlak is.

In 1991 werd het een gemeentelijke begraafplaats.

Schijndodenhuis

Reyers ontwierp voor deze begraafplaats een schijndodenhuis (1830). Dit is in classicistische stijl opgetrokken en ligt op een verhoging in de as van de begraafplaats. Het witte gebouw heeft een verdieping en bestaat uit twee in elkaar geschoven bouwblokken in de vorm van een kruis. Het hoofdblok is gedekt door een schilddak met attiek en het dwarsblok heeft een zadeldak. Omstreeks het midden van de 19e eeuw werd tegen de zuidzijde een serre-achtige aanbouw opgetrokken. In 1938 is tegen de noordzijde een aula gebouwd, waartoe de brede opgang werd verwijderd en twee zuilen aan het oog werden onttrokken. Het schijndodenhuis op de gemeentelijke begraafplaats is een rijksmonument.[1]

Wachthuisjes en hek

Twee wachthuisjes in classicistische trant en een smeedijzeren toegangshek met twee natuurstenen pijlers vormen de toegang tot de gemeentelijke begraafplaats. Ook deze witgepleisterd pandjes werden ontworpen door Reyers (ca. 1840) en zijn een rijksmonument.[2]

Grafmonumenten

Oorlogsmonumenten

Tiendaagse Veldtocht
Eerste Wereldoorlog
  • Monument, waarachter 22 graven en daarachter een groot kruis. Op het monument staat: "Twenty two British seamen and marines of the Great War, known unto God". Acht van de graven hebben geen naam.
Tweede Wereldoorlog
  • In het rechter deel van de begraafplaats staat een monument ter herinnering aan de slachtoffers van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945.
  • Het Militaire Erehof 's-Gravenhage gedenkt de 167 militaire slachtoffers gevallen bij de verdediging van Vesting Holland tijdens de Meidagen in 1940. Het monument staat in het lage deel van de begraafplaats en bestaat uit een drieluik waarop hun namen staan. Naast het monument hangt de Nederlandse driekleur halfstok.

Bekende namen

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Externe link


Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument Bosboom-Toussaint in 's Gravenhage

Schijndodenhuis met begraafplaats

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Schijndodenhuis met begraafplaats naar ontwerp van stadsarchitect Zeger Reijers uit 1828 en aangelegd in 1830. Het in neoclassicistische (ne..

Twee wachthuisjes en hek

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
TWEE WACHTHUISJES EN HEK. Links bij ingang witgepleisterd pandje met hardstenen plint, zonder verdieping onder flauwhellend zadeldak, met om..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument van de familie Van Oordt

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding Natuurstenen grafmonument van de familie Van Oordt in eclectische stijl, bevattende de graven van G.H.L. van Oordt, zijn echtgen..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: Grafmonument Ragay

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding Grafmonument Ragay in de vorm van een omheind marmeren mausoleum in neo-classicistische stijl, bevattende de graven van P.A. Rag..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: Grafmonument, opgericht ter nagedachtenis van Nicolaas Emanuel Frederik von Gumoëns en de belegering van de Cit ..

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding Gietijzeren grafmonument, opgericht ter nagedachtenis van N.F.E. von Gumoens en de belegering van de Citadel van Antwerpen. Ja..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument Bosboom-Toussaint in 's Gravenhage