Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument van de familie Van Oordt in 's Gravenhage

Graf Begraafplaats

Kerkhoflaan 12
2585JB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1896 1896 1896


Beschrijving van Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument van de familie Van Oordt

Inleiding Natuurstenen grafmonument van de familie Van Oordt in eclectische stijl, bevattende de graven van G.H.L. van Oordt, zijn echtgenote en hun twee dochters. Jaar waarin concessie is verleend: 1896. Gabriel Henri Louis van Oordt vertrok in 1858 naar Nederlands- Indie waar hij als ingenieur werkzaam was. Huwde in 1870 in Batavia met Anna Elisabeth Schuurman. Twee dochters uit dit huwelijk werden bijgezet in het graf: Julie Charlotte van Oordt en Wilhelmina Georgetta Frederika Elisabeth van Oordt. Omschrijving Rechthoekig ongeprofileerde liggende en getrapte keldervloer, waarop het grafmonument is geplaatst in de vorm van een rijk geornamenteerde sarcofaag. Achter de aldus ontstane tombe is een staande steen opgericht. De uitgebogen plint van de koffervormige sarcofaag is versierd met gebeeldhouwde klimopbladeren en verlopende rechte banden. De sarcofaag heeft aan de voorzijde ronde geprofileerde handgrepen; het driehoekige veld bovenaan is gedecoreerd met het reliëf van een olielamp. Op de deksel liggen gekruiste palmtakken, bijeen gehouden door lint en krans. De staande steen is drieledig samengesteld. De rechthoekige en onder uitbuigende sokkel is bovenaan versierd met een omwonden guirlande. De sokkel draagt het middenstuk, dat bestaat uit een vlakke rechthoekige plaat met inscriptie. Deze plaat wordt geflankeerd door ronde zuilen met basementen en kapitelen waarop het hoofdgestel en fronton als bekroning rusten. Op het fronton onderscheidt men het familiewapen met de twaalfpuntige ster van Van Oordt; het wordt omgeven door bladranken waaruit papaverbollen en lelies spruiten, alsmede palmbladeren en het kruis. Voor het graf - dat linksonder aan de zijkant van de staande steen is gesigneerd Laurent Philip & Co, Den Haag - staan drie vierkante naar boven taps toelopende palen die worden bekroond door een palmetmotief. Op de schacht dragen ze aan de voorzijde het reliëf van een uitgedoofde fakkel. Ooit waren deze palen met elkaar verbonden door middel van zware bronzen kettingen. Grafische verzorging: deels verdiepte en vergulde, deels verheven Latijnse kapitaal. Materiaal: getrapte keldervloer, hardsteen; monument en staande steen, wit marmer. Afmetingen: lengte 290 x breedte 160 x hoogte 100 cm (sarcofaag); hoogte 280 cm (staande steen). Tekst: Op staande steen verheven: FAMILIE VAN OORDT Op marmeren plaat daaronder, verdiept en verguld: HIER RUSTEN/A.E. VAN OORDT-/SCHUURMAN/12 MEI 1851/18 AUGUSTUS 1896/G.H.L. VAN OORDT/2 OCTOBER 1835/9 FEBRUARI 1918/J.C.ARIENS-/VAN OORDT/13 MEI 1871/20 NOVEMBER 1917/W.G.F.E. VAN OORDT/25 APRIL 1873/8 AUGUSTUS 1923/ Waardering Grafmonument van cultuurhistorisch en typologisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een rijk geornamenteerde sarcofaag met staande steen in eclectische stijl, geplaatst op grafkelder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476059
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan
Het als aula in gebruik zijnde schijndodenhuis
Het als aula in gebruik zijnde schijndodenhuis
Plaats Den Haag
Ligging 52° 6′ NB, 4° 18′ OL
Gesticht in 1829
Monumentale status rijksmonument (gebouwen)
Monumentnummer  17620, 17621
Architectuur en landschap
Architect(en)  Zeger Reyers
Aanleg  1829-1830
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Hoofdingang aan de Kerkhoflaan
Achteruitgang, sterk gelijkend op de hoofdingang
Overzicht van de begraafplaats
Aula uit 1830, aangezicht. Voormalig schijndodenhuis.
Graf van de liberale staatsman Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872)

De Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan is een 19e-eeuwse begraafplaats in de Archipelbuurt in Den Haag, aan de rand van de Scheveningse Bosjes.

De begraafplaats werd in 1830 in gebruik genomen, nadat er in 1829 een koninklijk verbod was uitgevaardigd om nog mensen in kerken te begraven, om redenen van de volksgezondheid. De nieuwe begraafplaats aan de Kerkhoflaan werd ontworpen door de stadsarchitect Zeger Reyers. Deze begraafplaats lag toen ver buiten de stad, net als de katholieke Begraafplaats Sint Petrus Banden, die iets zuidelijker ligt en die ook uit die periode dateert. Het is daar al duingrond, waardoor het terrein niet vlak is.

In 1991 werd het een gemeentelijke begraafplaats.

Schijndodenhuis

Reyers ontwierp voor deze begraafplaats een schijndodenhuis (1830). Dit is in classicistische stijl opgetrokken en ligt op een verhoging in de as van de begraafplaats. Het witte gebouw heeft een verdieping en bestaat uit twee in elkaar geschoven bouwblokken in de vorm van een kruis. Het hoofdblok is gedekt door een schilddak met attiek en het dwarsblok heeft een zadeldak. Omstreeks het midden van de 19e eeuw werd tegen de zuidzijde een serre-achtige aanbouw opgetrokken. In 1938 is tegen de noordzijde een aula gebouwd, waartoe de brede opgang werd verwijderd en twee zuilen aan het oog werden onttrokken. Het schijndodenhuis op de gemeentelijke begraafplaats is een rijksmonument.[1]

Wachthuisjes en hek

Twee wachthuisjes in classicistische trant en een smeedijzeren toegangshek met twee natuurstenen pijlers vormen de toegang tot de gemeentelijke begraafplaats. Ook deze witgepleisterd pandjes werden ontworpen door Reyers (ca. 1840) en zijn een rijksmonument.[2]

Grafmonumenten

Oorlogsmonumenten

Tiendaagse Veldtocht
Eerste Wereldoorlog
  • Monument, waarachter 22 graven en daarachter een groot kruis. Op het monument staat: "Twenty two British seamen and marines of the Great War, known unto God". Acht van de graven hebben geen naam.
Tweede Wereldoorlog
  • In het rechter deel van de begraafplaats staat een monument ter herinnering aan de slachtoffers van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945.
  • Het Militaire Erehof 's-Gravenhage gedenkt de 167 militaire slachtoffers gevallen bij de verdediging van Vesting Holland tijdens de Meidagen in 1940. Het monument staat in het lage deel van de begraafplaats en bestaat uit een drieluik waarop hun namen staan. Naast het monument hangt de Nederlandse driekleur halfstok.

Bekende namen

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Externe link


Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument van de familie Van Oordt in 's Gravenhage

Schijndodenhuis met begraafplaats

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Schijndodenhuis met begraafplaats naar ontwerp van stadsarchitect Zeger Reijers uit 1828 en aangelegd in 1830. Het in neoclassicistische (ne..

Twee wachthuisjes en hek

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
TWEE WACHTHUISJES EN HEK. Links bij ingang witgepleisterd pandje met hardstenen plint, zonder verdieping onder flauwhellend zadeldak, met om..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument Bosboom-Toussaint

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding. Natuurstenen grafmonument Bosboom-Toussaint in neo-renaissance stijl, bevattende de graven van A.L.G. Toussaint en haar echtgeno..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: Grafmonument Ragay

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding Grafmonument Ragay in de vorm van een omheind marmeren mausoleum in neo-classicistische stijl, bevattende de graven van P.A. Rag..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: Grafmonument, opgericht ter nagedachtenis van Nicolaas Emanuel Frederik von Gumoëns en de belegering van de Cit ..

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding Gietijzeren grafmonument, opgericht ter nagedachtenis van N.F.E. von Gumoens en de belegering van de Citadel van Antwerpen. Ja..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument van de familie Van Oordt in 's Gravenhage