Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Surinamestraat 28
2585GJ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1884 1884 1884
Architect: H. Wesstra jr. Wesstra, Herman H. Wesstra jr.


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd in neo-renaissance stijl

Inleiding Herenhuis uit 1884, gebouwd in neo-renaissance stijl door architect H. Wesstra jr. in opdracht van mr. Jan Aikes Kramer, hoofdcommies bij het departement van Oorlog. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder zinken roevendak, waarvan de schilden met kruispannen zijn gedekt, vier vensterassen breed. De gevel is van baksteen op een geprofileerde hardstenen plint en voorzien van gepleisterde banden en geblokte ontlastingsbogen en strekken boven de schuifvensters. De gevel wordt op beide bouwlagen geleed door geblokte bakstenen pilasters, op de tweede bouwlaag voorzien van leeuwekoppen op het basement en een cirkelvormig motief op de kapitelen. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een brede gepleisterde cordonlijst en waterlijst. De beide middenassen worden bekroond door een trapgevel, voorzien van een rondboogvenster, maskerkoppen en twee cartouches met het bouwjaar anno 1884. Op de trappen zijn sierbekroningen geplaatst. Voor het rondboogvenster in de trapgevel bevindt zich een klein driezijdig uitgebouwd balkon op een gebogen console. De ingang in de tweede as van rechts bestaat uit een paneeldeur met rijk gesneden panelen en siersmeedwerk. Het bovenlicht met twee medaillondragende leeuwen is in 1988 aangebracht. Tegen de tweede bouwlaag bevindt zich een balkon over de beide middenassen, rustend op drie consoles, die rijk bewerkt zijn met acanthusblad, draperieen en maskers. Het balkon bezit een balusterbalustrade, bekroond door siervazen met guirlandes. De T-vensters op de tweede bouwlaag in de middenassen bezitten ontlastingsbogen met cartouches in de boogtrommels, waarboven maskersluitstenen; de schuifvensters aan weerszijden hiervan zijn aan de onderzijde voorzien van gestucte panelen met acanthusblad en lofwerk. Het hoofdgestel is gekornist en wordt in de middenassen onderbroken. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in een neo-renaissance bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een groep herenhuizen uit dezelfde periode, heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het plantsoen van de Surinamestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476056
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Herenhuis

Surinamestraat 26
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit ca. 1887, gebouwd in eclectisch- renaissancistische stijl in opdracht van C.G.G. Vertholen de Salve de Braneton, ge..

Hoekpand in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 42
's Gravenhage
Inleiding Hoekpand tussen het brede en smalle deel van de Surinamestraat, gebouwd in 1880-1881 door rijksbouwmeester C.H. Peters als woonh..

Herenhuis

Surinamestraat 8
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit ca. 1885, gebouwd in opdracht van Jean Antoine de Vassy, oud-kapitein der infanterie, door architect C.J. van Rood..

Herenhuis

Surinamestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het rechterdeel van een sym..

Herenhuis

Surinamestraat 4
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het middendeel van een symmet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, gebouwd in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)