Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in 's Gravenhage

Woonhuis

Surinamestraat 8
2585GJ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885 1885 1885
Architect: C.J. van Roode Roode, C.J., van, C.J. van Roode


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Herenhuis uit ca. 1885, gebouwd in opdracht van Jean Antoine de Vassy, oud-kapitein der infanterie, door architect C.J. van Roode in eclectische stijl. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een gedrukte begane grond en twee verdiepingen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De gevel is van baksteen en voorzien van gepleisterde banden. Tegen de begane grond is een geblokte bepleistering aangebracht op een geprofileerde hardstenen plint. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde waterlijsten. De middenas is als risaliet behandeld en bezit op de eerste verdieping een houten erker op rijk bewerkte consoles met maskerkoppen. De erker is aan de onderzijde voorzien van panelen met uitgespaarde hoekjes en kussens in het midden, en wordt bekroond door een balkon met gietijzeren sierhek. De ingang is in de linkeras gesitueerd, en bestaat uit een paneeldeur met verticale vensters (niet uit de bouwtijd). De licht getoogde schuifvensters bezitten T-kozijnen en worden op de verdiepingen omlijst door gepleisterde pilasters; op de eerste verdieping bezitten de vensters aan de onderzijde gietijzeren hekjes en een bekroning met een driehoekig fronton, en op de tweede bouwlaag zijn de vensters voorzien van een rechte kroonlijst. Het venster in het risaliet op de tweede verdieping heeft openslaande ramen die op het balkon uitkomen en een door een dubbele stijl vertikaal gedeeld bovenlicht. Het hoofdgestel is gekornist en bestaat uit een geprofileerde waterlijst, een tegelfries met plantaardige motieven en een kroonlijst op houten klossen. Het dak bevat boven het risalietdeel een dakkapel met pilasters en driehoekig fronton. Goed bewaard interieur; vestibule met panelen en stucplafond, een trap met balustrade en eindbaluster in eclectische stijl, een tuinkamer met betimmering, stucplafond en glas-in-lood. De twee kamers op de eerste verdieping bezitten stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels in neo-Empire stijl. Zijkamertje met rijk gepolychromeerd stucplafond in eclectische stijl. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Als onderdeel van een groep herenhuizen uit dezelfde periode, heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het plantsoen van de Surinamestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476054
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in 's Gravenhage

Herenhuis

Surinamestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het rechterdeel van een sym..

Herenhuis

Surinamestraat 4
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het middendeel van een symmet..

Aan drie zijden vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt he..

Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 40
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Herenhuis

Surinamestraat 26
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit ca. 1887, gebouwd in eclectisch- renaissancistische stijl in opdracht van C.G.G. Vertholen de Salve de Braneton, ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in 's Gravenhage

Foto's (1)