Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in 's Gravenhage

Woonhuis

Surinamestraat 4
2585GJ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885 1885 1885
Architect: C.J. van Roode Roode, C.J., van, C.J. van Roode


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het middendeel van een symmetrische groep van drie herenhuizen aan de Surinamestraat 2, 4 en 6. Tegen de achtergevel is een - niet beschermenswaardige - moderne aanbouw over beide bouwlagen aangebracht. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De middenas is als een risaliet behandeld en wordt bekroond door een gemetselde dakkapel met een steil schilddak. De dakkapel bezit een hoofdgestel bestaande uit een fries met cirkelvormig motief en triglyfconsoles, waarboven een gebroken driehoekig fronton. Hiertussen is een piedestal met cirkelmotief geplaatst. De gevel is van baksteen en voorzien van gepleisterde sierbanden en geblokte, licht getoogde strekken boven de vensters. Tegen het souterrain is een geblokte bepleistering met rustica aangebracht op een hardstenen plint. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door brede gepleisterde cordon- en waterlijsten, die tussen de eerste en tweede bouwlaag voorzien zijn van een tandlijstje. De ingang in de rechteras bestaat uit een paneeldeur met zware profielen en twee ronde vensters, een deurkalf op gebogen hoekconsoles en een tweelicht bovenlicht, gescheiden door een pilaster met neo-renaissance motief. Boven de deur is een cartouche aangebracht met het bouwjaar anno 1885. De tweelicht-souterrainvensters bezitten een hardstenen omlijsting. De schuifvensters zijn voorzien van T-kozijnen op de tweede bouwlaag en aan de onderzijde van gepleisterde diamantkoppen en rusticablokken. Tegen de tweede bouwlaag bevindt zich in het risalietdeel een houten erker op rijk bewerkte consoles met neo-renaissance motief. De erker is voorzien van pilasters met verdiepte velden die een hoofdgestel met triglyfconsoles en rechthoekige panelen in het fries dragen. Langs de onderrand zijn diamantkoppen aangebracht. De erker wordt bekroond door een balkon met balusterbalustrade en siersmeedwerk. De kroonlijst rust op klossen, het fries is gedecoreerd met een kleurig cirkelvormig motief. Het dak bevat aan weerszijden van de gemetselde dakkapel nog twee kleine dakkapellen, die bekroond worden door leien daken. Grotendeels bewaard gebleven rijk eclectisch interieur met marmeren trappen, tochtpui met gegraveerd glas en kamers met stucplafonds. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in een rijke neo-renaissance bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Als onderdeel van een groep symmetrisch ontworpen herenhuizen, heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het plantsoen van de Surinamestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476052
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in 's Gravenhage

Herenhuis

Surinamestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt het rechterdeel van een sym..

Aan drie zijden vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl. Het pand vormt he..

Herenhuis

Surinamestraat 8
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit ca. 1885, gebouwd in opdracht van Jean Antoine de Vassy, oud-kapitein der infanterie, door architect C.J. van Rood..

Schuddegeest: blok van 18 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 40
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 18 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Schuddegeest: blok van 14 boven- en benedenwoningen

Schuddegeest 58
's Gravenhage
Omschrijving Tot het complex Schuddegeest behorend blok van 14 boven- en benedenwoningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in 's Gravenhage

Foto's (1)