Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Parkwijck in 's Gravenhage

Woonhuis

Prinsevinkenpark 42
2585HM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913 1913 1913
Architect: H.P. Berlage Berlage, Hendrik Petrus H.P. Berlage


Beschrijving van Nieuw Parkwijck

Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd in opdracht van dr. L. Simons door architect H.P. Berlage in een rationalistische bouwstijl en genaamd Nieuw Parkwijck. Omschrijving Villa op vrijwel symmetrische plattegrond, met de leefruimten centraal aan de voorzijde, bestaande uit drie bouwlagen onder een ver overstekend plat dak met vloeiende contouren. De villa wordt gekenmerkt door een sobere helderheid met aandacht voor de details, zoals de versmalling van de gemetselde uitsparingen aan weerszijden van de vensters ter hoogte van de wisseldorpels of de strekken, de sierbanden in de bakstenen gevels en de ver uitstekende daklijst, waaruit een beinvloeding door de architectuur van Frank Lloyd Wright spreekt. De villa heeft verspringende volumes, met aan de voorzijde in het midden een uitspringend volume met gebogen erkerpartij en aan weerszijden twee driezijdige erkers met elk een door een houten hekwerk afgesloten balkon. De ingang, bestaande uit een eenvoudige paneeldeur, is in een lager - eveneens van een overstekend plat dak voorzien - bouwblok tegen de linkergevel gesitueerd, onder een luifel en bereikbaar via een bakstenen trapje. De afwisselend H- en T-vormige vensters en openslaande deuren bezitten houten kozijnen en in roeden onderverdeelde bovenlichten en hardstenen onderdorpels. In het interieur zijn onder meer houten schouwen, wandkasten en houten profiellijsten bewaard. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek op lage gemetselde voet met natuurstenen dekplaat. Waardering Villa met bijbehorend tuinhek en interieur-onderdelen van architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van een door Berlage in rationalistische bouwstijl gebouwde villa, beinvloed door Frank Lloyd Wright. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476050
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuw Parkwijck
DenHaag Prinsenvinkenpark 42.jpg
Locatie Prinsevinkenpark 42, Den Haag
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 1913
Bouwstijl Rationalisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 476050
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Nieuw Parkwijck, ook wel Villa Simons genoemd, is een monumentale villa in het Prinsevinkenpark in de Nederlandse stad Den Haag.

Achtergrond

De Nederlandse jood Leo Simons (1862-1932) was onder meer theaterrecensent en oprichter van de Wereldbibliotheek. Hij was bevriend met de architect H.P. Berlage, die in 1900 voor hem de villa Parkwijck aan de zuidkant van het Vondelpark in Amsterdam ontwierp. Toen het echtpaar Simons in 1913 naar Den Haag verhuisde, bouwde de architect opnieuw een huis voor hen, dat de naam Nieuw Parkwijck kreeg. Het oude Parkwijck werd verkocht, afgebroken en opnieuw opgebouwd in Bilthoven.[1]

Berlage ontwierp Nieuw Parkwijck in de hem kenmerkende rationalistische bouwstijl, waarbij onder meer de gebogen geveldelen en dakoverstekken tonen dat hij voor dit ontwerp werd beïnvloed door architect Frank Lloyd Wright. In 1911 had Berlage de Verenigde Staten bezocht, waar hij onder de indruk was geraakt van het werk van deze architect.

Beschrijving

Het pand werd opgetrokken in baksteen en telt drie bouwlagen op een bijna symmetrische plattegrond. Het overstekende dak heeft vloeiende contouren. De villa is sober opgezet, waarbij kleine details, zoals sierbanden en uitsparingen aan weerszijden van de vensters zorgen voor decoratie. Alle bouwdelen hebben een plat dak met overstekken.

De entree is aangebracht onder een luifel in het linkerdeel van de villa en heeft een eenvoudige paneeldeur, die bereikbaar is via een kleine trap. In het midden van het pand is een gebogen erker geplaatst in een sterk risalerend bouwdeel. Aan weerszijden hiervan van kleinere, driezijdige erkers gebouwd, beide onder een balkon met houten hekwerk. Alle vensters hebben een roedenverdeling in de bovenlichten.

Via de entree komt men in een ruime hal, met granito vloer. In de linkerserre, rechts van de ingang, was een ontvangstkamer. De leefruimtes zijn geplaatst aan de voorzijde van het huis, met in de uitbouw op de begane grond de eetkamer en daarboven de salon. De kamers zijn sober gehouden, met eenvoudig stucwerk op het plafond. Conform de joodse kasjroetvoorschriften mogen vlees- en melkproducten niet samen worden gebruikt. Het huis heeft daarom twee keukens, die elk over hun eigen pannen- en serviesset beschikten.

Monumentenstatus

De villa werd in 1994 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, vanwege het "architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van een door Berlage in rationalistische bouwstijl gebouwde villa, beïnvloed door Frank Lloyd Wright. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Nieuw Parkwijck in 's Gravenhage

Vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Prinsevinkenpark 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit ca. 1888, gebouwd in opdracht van mr. David van Weel in neo-renaissance stijl. Omschrijving Herenhu..

Tandem

Prinsevinkenpark 13
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van twee geschakelde herenhuizen uit 1887-1890, gebouwd door architect J.J. van Nieukerken in neo-renaissance stijl ..

Villa Primavera

Prinsevinkenpark 14
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van twee geschakelde herenhuizen uit 1887-1890, gebouwd door architect J.J. van Nieukerken in neo-renaissance stijl..

Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl

Prinsevinkenpark 15
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1891, gebouwd in opdracht van mr. Arnold Kerdijk in neo-renaissance stijl, naar ontwerp van architect J.J...

De Huijgenspoort: voormalig tolhek

Kerkhoflaan 10
's Gravenhage
Voormalig TOLHEK uit 1665, oorspronkelijk aan het begin van de Oude Scheveningseweg, fraaie ijzeren hekken tussen gemetselde penanten met ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Parkwijck in 's Gravenhage

Foto's (1)