Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Prinsevinkenpark 15
2585HK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1891 1891 1891
Architect: J. van Nieukerken i.s.m. Z. Hoek Nieukerken, Johannes, van J. van Nieukerken i.s.m. Z. Hoek


Beschrijving van Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl

Inleiding Vrijstaande villa uit 1891, gebouwd in opdracht van mr. Arnold Kerdijk in neo-renaissance stijl, naar ontwerp van architect J.J. van Nieukerken in samenwerking met Z. Hoek. Omschrijving Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekte samengestelde kap. De gevels zijn in baksteen opgetrokken met gepleisterde en natuurstenen onderdelen, en bezitten de voor de neo- renaissance kenmerkende rijk bewerkte topgevels, sierbanden, geblokte ontlastingsbogen en sierankers. De gevels bezitten voorts friezen van rijk geornamenteerde terracotta tegels. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde waterlijsten. De vensters behoren voor het merendeel tot het type vier-ruitschuifvenster en bezitten geprofileerde en geblokte korfbogen op gebeeldhouwde bladconsoles. Het linkerdeel van de gevel aan de Kerkhoflaan is als risaliet behandeld en wordt beƫindigd door een tuitgevel met trappen, voorzien van verspringende natuurstenen sierbanden. Aan de rechterkant is tegen de eerste bouwlaag een veelzijdig uitgebouwde erker gesitueerd, waarboven een balkon met balusterbalustrade. Het dak bevat in dit deel en kleine houten dakkapel met piron. Het rechterdeel van de voorgevel aan het Prinsevinkenpark is als risaliet behandeld en beƫindigd door een tuitgevel met bekronend gebogen fronton en voorzien van verspringende natuurstenen sierbanden. Onder de top bevindt zich een gevelsteen met jaartal 1891. Links bevindt zich een gemetselde dakkapel met topgevel, die de gootlijst doorsnijdt. In de rechterzijgevel is de ingang gesitueerd, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht in een portiek, afgesloten door een rechte lijst, waarboven een geblokte ontlastingsboog. Het over de voor- en rechterzijgevel doorlopende hoofdgestel bestaat uit een fries met siermetselwerk en consoles, die de kroonlijst dragen. Tegen de achtergevel bevindt zich een aanbouw uit het begin van de 20e eeuw, bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak en een uitbouw van een bouwlaag, waarop een balkon. Voorts zijn er twee hoge uitgemetselde schoorstenen, waarvan een tegen de aanbouw. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek op lage gemetselde voet. Aan de rechterkant is een nieuw gemetselde muur. Waardering Villa bijbehorend tuinhek van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van rijke villa-architectuur in neo-renaissance stijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een serie neo-renaissance panden in het door de architect W.B. van Liefland ontworpen en in 1888 aangelegde Prinsevinkenpark, heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476049
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Villa Primavera

Prinsevinkenpark 14
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van twee geschakelde herenhuizen uit 1887-1890, gebouwd door architect J.J. van Nieukerken in neo-renaissance stijl..

Tandem

Prinsevinkenpark 13
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van twee geschakelde herenhuizen uit 1887-1890, gebouwd door architect J.J. van Nieukerken in neo-renaissance stijl ..

Nieuw Parkwijck

Prinsevinkenpark 42
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd in opdracht van dr. L. Simons door architect H.P. Berlage in een rationalistische bouwstijl ..

De Huijgenspoort: voormalig tolhek

Kerkhoflaan 10
's Gravenhage
Voormalig TOLHEK uit 1665, oorspronkelijk aan het begin van de Oude Scheveningseweg, fraaie ijzeren hekken tussen gemetselde penanten met ge..

Kapel van de R.K. begraafplaats

Kerkhoflaan 10
's Gravenhage
KAPEL van de R.K.begraafplaats aan de Kerkhoflaan, met bijgebouwen. Neoclassicistisch, enigszins Doristisch gebouw op kruisvormige plattegro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)