Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredeskapel/Malakkakapel in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Malakkastraat 1
2585SG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1879-80 1879 1879-80
Architect: H.F.G.N. Camp Camp, Henri H.F.G.N. Camp


Beschrijving van Vredeskapel/Malakkakapel

Inleiding Vrijstaand kerkgebouw met kosterswoning uit 1879-1880, gebouwd voor de Nederlands Hervormde gemeente naar ontwerp van H.F.G.N. Camp, bouwmeester van koning Willem III, in eclectische stijl met overwegend neo-classicistische kenmerken; in oorsprong genaamd Malakkakapel en in 1957 herdoopt in Vredeskapel. Omschrijving Zaalkerk op rechthoekige plattegrond onder een plat dak, drie vensterassen breed (nr. 3). De voorgevel is van baksteen en bezit een hoge hardstenen plint. De gevel wordt geleed door gecanneleerde pilasters op hoge sokkels, die op de plint rusten. De ingang is in de middenas gesitueerd en bestaat uit een dubbele rondboogpaneeldeur, voorzien van diamantkopjes. Aan weerszijden bevinden zich smeedijzeren lantaarns. Boven de deur is een roosvenster. In de beide zij-assen bevinden zich hoge in roeden onderverdeelde rondboogvensters; de hardstenen vensterbanken rusten op voluutconsoles waartussen een rechthoekig paneel. Deur en vensters bezitten een geprofileerde gestucte omlijsting. Het hoofdgestel bestaat uit een breed gepleisterd fries en tandlijst, in het midden opgetrokken tot een driehoekig fronton. De kroonlijst en het fronton worden gedragen door gekoppelde voluutconsoles die in het verlengde van de pilasters zijn geplaatst. Boven de kroonlijst is een gepleisterde balustrade met balusterversiering en geprofileerd lijstwerk. De bakstenen zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen en schoorstenen, waartussen in roeden onderverdeelde rondboogvensters. Tegen het achterste deel van de rechterzijgevel bevindt zich een rechthoekige uitbouw, waarin zich de ingang van de kosterswoning (nr. 1) bevindt. In het geveldeel achter de uitbouw zijn de vensters van de kosterswoning geplaatst. Tot de inventaris behoren: het avondmaalszilver en het zilveren doopbekken in rijke neogotische stijl, vervaardigd in 1856 door de zilversmid J.M. van Kempen te Utrecht, naar ontwerp van H.F.G.N. Camp. Deze voorwerpen waren een geschenk van koning Willem III aan de Willemskerk; vandaar werd het in 1962 overgebracht naar de Vredeskapel. Het avondmaalszilver bestaat uit een schotel, doorsnede 35,5 cm, een kan, hoogte 47 cm, en een beker, hoogte 29 cm. Merken: Utrecht, W (1856); mt: VK boven 74 in vierkant. Merken doopbekken: Utrecht, W (1856); mt: VK boven 74 in vierkant. Het interieur is in recente tijd gemoderniseerd. Waardering Kerkgebouw met bijbehorende kosterswoning van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang als voorbeeld van protestantse kerkelijke architectuur in eclectische stijl met overwegend neo-classicistische kenmerken. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn gaaf bewaard. De inventarisstukken hebben kunsthistorische waarde als zeldzaam voorbeelden van Nederlands neo-gotisch zilver. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476045
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Vredeskapel kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Vredeskapel of met Vredeskapel in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Vredeskapel inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Vredeskapel en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Vredeskapel/Malakkakapel in 's Gravenhage

Duinweide

Bankaplein 5
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van vrijstaand dubbel herenhuis uit 1883, gebouwd in opdracht van aannemer J.F. van der Vliet, waarschijnlijk naar e..

Duinweide

Bankaplein 4
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van vrijstaand dubbel herenhuis uit 1883, gebouwd in opdracht van aannemer J.F. van der Vliet, waarschijnlijk naar ..

Vrijstaand herenhuis in eclectisch-renaissancistische bouwstijl

Bankaplein 3
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit 1882, gebouwd in opdracht van mr. R.J.G. Patijn door architect H. Wesstra jr. in eclectisch-renaissanci..

Vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Bankastraat 100
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit 1883, gebouwd door architect H. Wesstra jr. in neo-renaissance stijl. NB. De moderne, eenlaags aanbou..

Herenhuis, aan drie zijden vrijstaand in eclectische bouwstijl

Bankastraat 102
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vredeskapel/Malakkakapel in 's Gravenhage

Foto's (1)