Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in 's Gravenhage

Woonhuis

Laan Copes van Cattenburch 127
2585EZ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1871-72 1871 1871-72


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Herenhuis uit 1871-1872, gebouwd door de architect- grondspeculant J.H. van Sluijters in eclectische bouwstijl. Het pand vormt het linkerdeel van een symmetrische groep van drie herenhuizen aan de Laan Copes van Cattenburch 123, 125 en 127. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een dwars, met ruitvormige leien gedekt, afgeknot schilddak, vier vensterassen breed. De voorgevel is van baksteen, met een gepleisterde zone tussen de eerste en tweede bouwlaag, bestaande uit een geprofileerde waterlijst en een hoog fries, waarin blinde balustrades van de verdiepingsvensters zijn uitgespaard. Tegen het souterrain is een hardstenen bossering aangebracht. De twee middelste vensterassen zijn als risaliet behandeld en voorzien van geblokt pleisterwerk. Het souterrain bevat twee getoogde tweelichtvensters met sluitstenen en smeedijzeren traliewerk, en een ingang die via een hardstenen trap toegang biedt tot het souterrain. De hoofdingang is in het risaliet gesitueerd en bestaat uit een hoge paneeldeur met bovenlicht. De deur is voorzien van rijk snijwerk in neo-Lodewijk XVI stijl, smeedijzeren traliewerk en koperen knoppen. Boven de deur is over de volle breedte van het risaliet een balkon gesitueerd met een smeedijzeren hekwerk tussen balusters. Het balkon rust op drie rijk met acanthusblad gedecoreerde voluutconsoles. Op de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich stolpramen met een doorlopende middenstijl en een geprofileerde gepleisterde omlijsting met geornamenteerde sluitstenen. Op de eerste bouwlaag bezitten zij een uitspringende hardstenen vensterbank op gebeeldhouwde consoles en een smeedijzeren raamhekje, en is de omlijsting geblokt met omgezette hoekjes aan de bovenzijde; op de tweede bouwlaag zijn de vensters getoogd. Het hoofdgestel is gekornist en bestaat uit een gepleisterd fries en een geprofileerde kroonlijst; boven het risalietdeel rust de kroonlijst op houten klossen. Daarboven zijn twee dakkapellen met stolpramen, bekroond door een fronton, waarin voluut- en schelpdecoraties. De achtergevel is gepleisterd en uitgebouwd over de eerste bouwlaag en de twee linkerassen van de tweede bouwlaag. Rijk interieur in eclectische stijl. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Als onderdeel van een blok van drie symmetrisch uitgevoerde herenhuizen en als onderdeel van een gaaf bewaarde gevelwand uit de tweede helft van de 19e eeuw heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476044
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in 's Gravenhage

Herenhuis

Laan Copes van Cattenburch 125
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1871-1872, gebouwd door de architect- grondspeculant J.H. van Sluijters in eclectische bouwstijl. Het pand vormt h..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Laan Copes van Cattenburch 123
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1871-1872, gebouwd door de architect-grondspeculant J.H. van Sluijters in eclectische b..

Hoekpand in neo-renaissance stijl

Surinamestraat 42
's Gravenhage
Inleiding Hoekpand tussen het brede en smalle deel van de Surinamestraat, gebouwd in 1880-1881 door rijksbouwmeester C.H. Peters als woonh..

Herenhuis

Koninginnegracht 63
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1882, gebouwd in opdracht van Frederik Willem Pedro Clignett, suikercontractant, door timmerman J. Steffens en met..

Herenhuis

Koninginnegracht 62
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1882, gebouwd in opdracht van Frederik Willem Pedro Clignett, suikercontractant, door timmerman J. Steffens en met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in 's Gravenhage

Foto's (1)