Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in 's Gravenhage

Woonhuis

Koninginnegracht 63
2514AG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Herenhuis uit 1882, gebouwd in opdracht van Frederik Willem Pedro Clignett, suikercontractant, door timmerman J. Steffens en metselaar M.F. Wijnekers in eclectische bouwstijl. Het huis maakt onderdeel uit van een serie van drie in dezelfde vormgeving aan de Koninginnegracht 61, 62 en 63. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen en een mezzanino onder een dwars zinken roevendak, drie vensterassen breed. De voorgevel is van baksteen, met een hardstenen gepleisterde plint, en gepleisterde eerste bouwlaag, risaliet, mezzanino en vensteromlijstingen. Tegen de eerste bouwlaag is een gebosseerde bepleistering met rustica, aangebracht. Eerste en tweede bouwlaag worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde waterlijst, en een hoog gepleisterd met guirlandes en rozetten geornamenteerd fries dat de verdiepingvensters onderling verbindt. De rechteras is als risaliet behandeld. Hierin is de ingang gesitueerd, bestaande uit een paneeldeur met glazen panelen en grote lantaarns aan weerszijden. Boven de deur bevindt zich een erker, voorzien van een blinde balustrade, gecanneleerde pilasters met corintische kapitelen, die een gedecoreerd hoofdgestel dragen. De erker rust op rijk gesneden voluutconsoles met dierfiguren. Boven de erker is een balkon met balusterbalustrade. Het T-kozijn op de derde bouwlaag is voorzien van een omlijsting met gecanneleerde pilasters met corintische kapitelen die een hoofdgestel met geornamenteerd fries en eierlijstje dragen. Hierboven is een gebroken driehoekig fronton, bekroond door een met strikken versierd oculus. Voor het overige bezit de gevel op de eerste en tweede bouwlaag schuifvensters; op de eerste bouwlaag rustend op hardstenen consoles en op de tweede bouwlaag voorzien van een geprofileerde omlijsting met sluitsteen met kopje en een kroonlijst met siervaas. De schuifvensters op de derde bouwlaag bezitten eveneens een geprofileerde omlijsting met sluitsteen met kopje, een rechte kroonlijst met siervaas, en onder de vensterbank een blinde balustrade op consoles, waartussen cartouches en rozetten. De gepleisterde mezzanino bezit liggende vensters, waartussen versierde panelen met rustica. De gekorniste kroonlijst bezit een tandlijstje en rust op kleine bladconsoles. De achtergevel is vernieuwd. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een reeks herenhuizen van dezelfde vormgeving,heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende ligging aan de Koninginnegracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476041
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in 's Gravenhage

Herenhuis

Koninginnegracht 62
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1882, gebouwd in opdracht van Frederik Willem Pedro Clignett, suikercontractant, door timmerman J. Steffens en met..

Herenhuis

Koninginnegracht 61
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1880, gebouwd in opdracht van J.B. Maxwils. Al in 1882 werd het huis verbouwd door de timmerman J. Steffens en de ..

Rechterhelft van dubbel herenhuis in eclectische bouwstijl, met voornamelijk aan de renaissance, de Lodewijk XIV- en de Lodewijk XVI-stijl en het Empi ..

Koninginnegracht 58
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van dubbel herenhuis uit ca. 1874, gebouwd door architect H.J. van den Brink in eclectische bouwstijl, met voorname..

Linkerhelft van dubbel herenhuis in eclectische bouwstijl, met voornamelijk aan de renaissance, de Lodewijk XIV- en de Lodewijk XVI-stijl en het Empir ..

Koninginnegracht 57
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van dubbel herenhuis uit ca. 1874, gebouwd door architect H.J. van den Brink in eclectische bouwstijl, met voornamel..

Herenhuis, aan drie zijden vrijstaand, gebouwd in een eclectische bouwstijl met sterke invloed van de neo- renaissance

Koninginnegracht 56
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit ca. 1874, gebouwd in een eclectische bouwstijl, waarin sterke invloed van de neo- renai..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in 's Gravenhage

Foto's (1)