Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in 's Gravenhage

Woonhuis

Koninginnegracht 40
2514AD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Herenhuis uit ca. 1870, gebouwd in opdracht van Johann Heinrich Witsenburg in een eclectische bouwstijl. Het huis maakt onderdeel uit van een reeks van vier identieke herenhuizen aan de Koninginnegracht 37 t/m 40. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een dwars zinken roevendak, drie vensterassen breed. De gevels zijn van baksteen en ter hoogte van het souterrain bekleed met hardsteen. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een gepleisterde cordonlijst, waarboven een geprofileerde waterlijst. De rechteras is als risaliet behandeld en bevat de ingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur en een getoogd bovenlicht. De deur bezit een geprofileerde, gepleisterde omlijsting, bestaande uit pilasters op piedestal, voorzien van schachten met verdiepte velden, een eierlijst en boogzwikken in empire-stijl. Het erboven gelegen balkon rust op zware gebeeldhouwde bladconsoles en bezit panelen aan de onderzijde alsmede een borstwering die de oorspronkelijke balusterbalustrade met siervazen vervangt. Het T-vormige venster in het risaliet heeft openslaande deuren die op het balkon uitkomen en wordt geflankeerd door pilasters met verdiepte velden en Corintische kapitelen. Op de kapitelen rust een hoofdgestel, bestaande uit een fries met panelen en een gebogen fronton met eierlijst. De stolpramen bezitten T-vormige kozijnen; op de eerste bouwlaag voorzien van gietijzeren raamhekjes en aan de onderzijde van lambrequins. Het souterrain bevat tweelichtvensters. Het hoofdgestel is gekornist en bezit panelen in het fries. De kroonlijst rust op houten klossen. In de kap is in later tijd aan de voorzijde een brede dakkapel aangebracht. De achtergevel bevat voor het merendeel vensters met T- kozijnen. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een reeks identieke herenhuizen heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan de Koninginnegracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 476034
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in 's Gravenhage

Herenhuis

Koninginnegracht 39
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit ca. 1870, gebouwd in opdracht van Johann Heinrich Witsenburg in een eclectische bouwstijl. Het huis maakt onderdee..

Herenhuis, aan drie zijden vrijstaand

Koninginnegracht 37
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit ca. 1870, gebouwd in opdracht van Johann Heinrich Witsenburg in een eclectische bouwsti..

Linkerhelft van dubbel herenhuis in een eclectische bouwstijl

Koninginnegracht 48
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van dubbel herenhuis uit ca. 1875, gebouwd in opdracht van Petrus Joseph de Sonnaville, waarschijnlijk door aannemer..

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Koninginnegracht 35
's Gravenhage
Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Rechterhelft van dubbel herenhuis in een eclectische bouwstijl

Koninginnegracht 49
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van dubbel herenhuis uit ca. 1875, gebouwd in opdracht van Antonie Hendrik Drijfhout van Hooff, waarschijnlijk door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in 's Gravenhage

Foto's (1)