Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Javastraat 2 b
2585AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908
Architect: A.P. Smits en J. Fels Smits, Anthony Pieter A.P. Smits en J. Fels


Beschrijving van Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in een historiserende bouwstijl

Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende bouwstijl door de architecten A.P. Smits en J. Fels in opdracht van de meubelfabrikant Klaas Gerardus Pander. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt samengesteld schilddak, vijf vensterassen breed. De gevels zijn van baksteen op hardstenen plint, gedeeltelijk gebosseerd uitgevoerd en voorzien van friezen met tegelpatronen. De hoeken van het souterrain worden gemarkeerd door natuurstenen blokken. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een cordonlijst. De getoogde ingang is in de rechteras gesitueerd en bezit een monumentale, natuurstenen omlijsting met geprofileerd lijstwerk en zijlichten met gietijzeren roosters. De omlijsting wordt afgesloten door een rijk gebeeldhouwde kroonlijst. Daarboven is een roosvenster met glas-in-lood en smeedijzeren zonnemotief, aan weerszijden afgesloten door dubbele pilasters. Het balkon boven het roosvenster is segmentvormig en bezit een balustrade met afgeplatte zuilen en siersmeedwerk. De rechteras is hoger opgetrokken tot een bakstenen dakkapel met driedelig venster, bekroond door een gebogen bakstenen fronton. De linker drie vensterassen zijn over alle bouwlagen tot een driezijdige erker uitgebouwd; het dak hiervan wordt bekroond door een piron. De schuifvensters zijn in kleine roeden onderverdeeld en op de bouwlagen voorzien van luiken. De kroonlijst rust op houten klossen. Het dak bevat twee dakkapellen, waarvan een met een gebogen fronton, en hoge gemetselde schoorstenen. Voor het souterrain bevindt zich een smeedijzeren hek. De schuifvensters zijn in kleine roeden onderverdeeld en op debouwlagen voorzien van luiken. De kroonlijst rust op houten klossen. Het dak bevat twee dakkapellen, waarvan een met een gebogen fronton, en hoge gemetselde schoorstenen. Voor het souterrain bevindt zich een smeedijzeren hek. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een pand in een historiserende bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van drie in een verspringende rooilijn gebouwde villa's uit dezelfde periode heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de kruising Javastraat-Laan van Meerdervoort-Zeestraat-Scheveningseweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 475935
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Huize Mellard

Javastraat 2A
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende stijl naar ontwerp van de architecten A. Broese van Gr..

Statig woonhuis

Javastraat 2C
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Statig woonhuis

Javastraat 2D
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Bewegung

Javastraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in de stijl van de Um 1800-beweging naar ontwerp van architect E.F. Ehnle, i..

Statig woonhuis

Javastraat 2E
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Foto's (1)