Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Bewegung in 's Gravenhage

Woonhuis

Javastraat 2
2585AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908
Architect: E.F. Ehnle Ehnle, Eduard Frederik E.F. Ehnle


Beschrijving van Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Bewegung

Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in de stijl van de Um 1800-beweging naar ontwerp van architect E.F. Ehnle, in opdracht van Elisabeth Jacoba Christina Dorrepaal, weduwe van Gerard Henry van Steijn. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De voorgevel is bekleed met natuursteen en rijk gedecoreerd met in hoofdzaak aan de 18e-eeuwse Lodewijk XIV-stijl ontleende motieven. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde waterlijst. De rechteras is als risaliet behandeld. De T-vormige vensters en de in een portiek gelegen paneeldeur bezitten hardstenen onderdorpels en versierde kroonlijsten op consoles; de kroonlijsten op de eerste bouwlaag zijn gebogen. Voorts zijn zij voorzien van gebogen middendorpels en in roeden onderverdeelde toogvormige bovenlichten, waarbij de horizontale roeden de gebogen lijn volgen van de middendorpel. De vensters op de tweede bouwlaag zijn voorzien van raamhekjes. Het risaliet bezit driedelige vensters. De linkerzijgevel is over de eerste twee vensterassen met natuursteen bekleed en in dezelfde trant als de voorgevel behandeld. Voor het overige is deze gevel van baksteen op een stenen plint, met in het midden een gebeeldhouwde klokgevel met siervazen, en een geprofileerde omlijsting en kuifstuk. De rechthoekige vensters met bovenlicht zijn geheel in glas-in-lood uitgevoerd en voorzien van een ronde ontlastingsboog met rijk gebeeldhouwd gevelveld. Het ronde venster bovenin is eveneens van glas-in-lood. Het gedeelte achter de klokgevel is voorzien van licht getoogde vijftienruitsschuifvensters. De kroonlijst rust op natuurstenen voluutconsoles, waartussen rechthoekige panelen en een tandlijst zijn aangebracht. Het dak bevat verscheidene dakkapellen in neo-Lodewijk XIV-stijl en bezit op de hoeken een pijnappelversiering. Aan de rechterkant bevindt zich een hoge gemetselde schoorsteen. De voortuin wordt van de straat gescheiden door een rijk geornamenteerd smeedijzeren hek in neo-Lodewijk XIV-stijl, op een voet van baksteen met hardstenen dekplaat. Aan de linker- en rechterzijde bevindt zich een eenvoudig ijzeren hek op een oplopende bakstenen voet. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de "Um 1800-beweging". Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van drie in een verspringende rooilijn gebouwde villa's uit dezelfde periode heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de kruising Javastraat-Laan van Meerdervoort-Zeestraat-Scheveningseweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 475934
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Um 1800 Bewegung vertegenwoordigt een conservatieve bouwstijl die een reactie was op het rationalisme in de bouwstijl, waarvan bijvoorbeeld Hendrik Petrus Berlage een vertegenwoordiger was. De Um 1800-stijl vond haar hoogtepunt in het tijdvak 1905-1914.

Tegenover dit rationalisme stelde de Um 1800 Bewegung de Lodewijk XVI-stijl als ideaalbeeld. Deze stijl werd toen als de laatste echte stijl beschouwd. Soms echter waren ook zeer duidelijke neoclassicistische invloeden aanwezig, en ook Jugendstil-elementen kwamen voor. Ze wordt dan ook wel nieuw historiserende stijl of heroriëntatie genoemd.

Veel gebouwen van deze stijl zijn nogal massaal, met veel gebruik van natuursteen, tal van -soms gebogen- ornamenten, torentjes, erkers en dergelijke. Ze doen dan een beetje denken aan de Amerikaanse wolkenkrabbers uit die tijd, die ook ornamenten hadden die teruggrepen op het verleden, maar uiteraard nog veel massaler waren. Men sprak in dit verband wel van Amerikanisme. Daarnaast werden strakkere neoclassicistische gebouwen ontworpen die aan deze stijl worden toegeschreven.

Van de Engelse, Amerikaanse en Duitse historiserende invloeden vonden vooral de laatste ingang, en de naam van de beweging is dan ook afgeleid van een in 1908 verschenen boek van Paul Mebes, getiteld: Um 1800: Architektur und Handwerk im letzten Jahrhundert ihrer traditionellen Entwicklung. In Nederland werd de beweging gedragen door het tijdschrift: Het Huis Oud en Nieuw van Eduard Cuypers, die een neef van Pierre Cuypers was.

De Um 1800-stijl werd vooral toegepast in commerciële bouwwerken, zoals warenhuizen, banken en dergelijke. De Amsterdamse Effectenbeurs (1911-1914) en de Amsterdamse Bijenkorf, uit 1911, zijn voorbeelden hiervan. Ook in landhuizen werd de Um 1800 stijl toegepast.

De materiaalschaarste, die het gevolg was van de Eerste Wereldoorlog, betekende het einde van deze stijl.

Gebouwen

De lijst van nog bestaande gebouwen in Um 1800-stijl is lang. In de meeste grote steden zijn er wel voorbeelden van te vinden. Amsterdam, 's-Gravenhage, Rotterdam en vele andere steden hebben gebouwen in deze fraaie maar vaak massaal aandoende stijl. Zeer vele architecten hebben hieraan bijgedragen.


Monumenten in de buurt van Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Bewegung in 's Gravenhage

Huize Mellard

Javastraat 2A
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende stijl naar ontwerp van de architecten A. Broese van Gr..

Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in een historiserende bouwstijl

Javastraat 2b
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende bouwstijl door de architecten A.P. Smits en J. Fels in..

Statig woonhuis

Javastraat 2C
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Statig woonhuis

Javastraat 2D
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Statig woonhuis

Javastraat 2E
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Bewegung in 's Gravenhage

Foto's (1)