Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, dat het middendeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10 in 's Gravenhage

Woonhuis

Burgemeester van Karnebeeklaan 8
2585BB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1873 1873 1873


Beschrijving van Herenhuis, dat het middendeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10

Inleiding Herenhuis, dat het middendeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10. Het bouwblok werd in 1873 gebouwd in opdracht van Gerrit Henric Gijsbert Braam in eclectische bouwstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van architect L.A. Brouwer. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak, drie vensterassen breed. De drie assen van dit herenhuis zijn als risaliet behandeld en worden bekroond door een driehoekig fronton met tandlijst en consoles in classicistische stijl, waarin een allegorische voorstelling in stucwerk of terra cotta. De bekroning wordt gevormd door een acroterion met palmetmotief. De voorgevel is van baksteen; het souterrain is bekleed met hardsteen, versierd met sculpturale ornamentiek; de eerste bouwlaag bezit een geblokte bepleistering. De toegangsdeur, bestaande uit een paneeldeur met smeedijzer en een getoogd bovenlicht is in de linkeras gesitueerd. Op de tweede bouwlaag bevindt zich in de middenas een segmentvormig balkon met balusterbalustrade, op geornamenteerde consoles. De schuifvensters van de eerste bouwlaag bezitten een getoogd bovenlicht; op de tweede bouwlaag zijn zij voorzien van een gepleisterde, geprofileerde omlijsting en een segmentvormig fronton op voluutconsoles. Aan de onderzijde bezitten deze vensters een balusterbalustrade en worden zij verbonden door een geprofileerde cordonlijst. De derde bouwlaag is voorzien van stolpramen, met een gepleisterde, geprofileerde omlijsting, een sluitsteen en een lambrequin aan de onderzijde. Het hoofdgestel bestaat uit een fries met rechthoekige panelen en festoenen in neo-Lodewijk XVI-stijl, een tandlijst en een kroonlijst op klossen. Het interieur heeft grotendeels zijn oorspronkelijke structuur bewaard, ondanks het verwijderde trappehuis, de aanleg van een nieuw trappehuis en de verlaging van een aantal plafonds. De meeste met paneelversiering zijn bewaard gebleven. De vestibule heeft een marmeren vloer en trap, en een eclectisch stucplafond. Op de verhoogde eerste bouwlaag is een kamer-en-suite met schuifdeuren en lambrizeringen, rijk geornamenteerde stucplafonds met vierpasomlijsting in het midden en hoekdecoraties met vogels, vruchten en schelpen, en wit marmeren schoorsteenmantels in neo-Lodewijk XVI-stijl. Op de tweede bouwlaag zijn een hal met paneeldeuren in geprofileerde houten omlijstingen en drie kamers met rijk geornamenteerde stucplafonds. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van een herenhuis in een rijke eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, detaillering, materiaal en interieur zijn goed bewaard. Als onderdeel van een drietal in een architectonisch ontwerp gebouwde herenhuizen, heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 475932
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, dat het middendeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10 in 's Gravenhage

Herenhuis, dat het linkerdeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10

Burgemeester van Karnebeeklaan 6
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis, dat het linkerdeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10. Het bouwblok werd in 1873 gebouw..

Herenhuis, dat het rechterdeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10

Burgemeester van Karnebeeklaan 10
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis, dat het rechterdeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10. Het bouwblok werd in 1873 gebou..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Karnebeeklaan 19
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis in eclectische bouwstijl uit ca. 1873, gebouwd in opdracht van Margaretha Willet, echtgenote van E.L.J. van Dijk. Om..

Vrijstaand herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Karnebeeklaan 1
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit ca. 1875, gebouwd in opdracht van jhr. mr. Richard Leeuwenhart van den Bosch door architect J. Noordend..

Herenhuis, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl

Scheveningseweg 10
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1868, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl. He..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, dat het middendeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10 in 's Gravenhage