Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinweide in 's Gravenhage

Woonhuis

Bankaplein 5
2585EV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1883 1883 1883


Beschrijving van Duinweide

Inleiding Linkerhelft van vrijstaand dubbel herenhuis uit 1883, gebouwd in opdracht van aannemer J.F. van der Vliet, waarschijnlijk naar eigen ontwerp, in eclectische stijl en genaamd Duinweide. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een gedrukte begane grond en twee verdiepingen onder een afgeknot met shingles gedekt schilddak. De gevels zijn van baksteen met uitzondering van de begane grond aan de voorzijde, die is voorzien van een geblokte bepleistering met rustica-effect en een hardstenen plint. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. De hoek wordt gemarkeerd door een gepleisterde pilaster met verdiepte velden. De voorgevel is drie vensterassen breed, waarvan de rechter als risaliet is behandeld. Het risaliet vormt het twee assen brede middendeel van het dubbele herenhuis en bezit aan weerszijden gepleisterde hoekblokken. Tegen de eerste verdieping van het risaliet bevindt zich een rechthoekige houten erker met pilasters en een sierlijk gesneden daklijst. De erker rust op houten staanders met hardstenen voet. Hieronder zijn de beide voordeuren van de herenhuizen geplaatst, bestaande uit een paneeldeur met dubbele panelen, frontons en smeedijzeren roosters. Op de tweede verdieping bezit het risaliet twee schuifvensters met T-vormige kozijnen en een geprofileerde gepleisterde omlijsting. Ter hoogte van de zolderverdieping zijn twee getoogde vensters met lambrequins en gietijzeren raamhekjes, waartussen een staande cartouche met de naam van het pand. De hoger opgetrokken risaliet wordt bekroond door een gebroken segmentvormig fronton met siervaas op piedestal. De overige schuifvensters bezitten T-vormige kozijnen. De vensters van de eerste verdieping worden aan de onderzijde verbonden door een brede gepleisterde lijst met rechthoekige panelen, die zich in dezelfde trant over de erker voortzet. Het hoofdgestel wordt in het midden onderbroken door het risaliet en bestaat uit een fries met rechthoekige houten panelen en een kroonlijst op houten triglyfconsoles. Tegen de achtergevel is een aanbouw over begane grond en verdieping. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het Bankaplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 475913
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinweide in 's Gravenhage

Duinweide

Bankaplein 4
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van vrijstaand dubbel herenhuis uit 1883, gebouwd in opdracht van aannemer J.F. van der Vliet, waarschijnlijk naar ..

Vrijstaand herenhuis in eclectisch-renaissancistische bouwstijl

Bankaplein 3
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit 1882, gebouwd in opdracht van mr. R.J.G. Patijn door architect H. Wesstra jr. in eclectisch-renaissanci..

Vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Bankastraat 100
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit 1883, gebouwd door architect H. Wesstra jr. in neo-renaissance stijl. NB. De moderne, eenlaags aanbou..

Herenhuis, aan drie zijden vrijstaand in eclectische bouwstijl

Bankastraat 102
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectis..

Herenhuis

Bankastraat 104
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectische bouwstijl. Het herenhui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinweide in 's Gravenhage

Foto's (1)