Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand herenhuis in eclectisch-renaissancistische bouwstijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Bankaplein 3
2585EV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882 1882 1882
Architect: H. Wesstra jr. Wesstra, Herman H. Wesstra jr.

(1 recensie)

Beschrijving van Vrijstaand herenhuis in eclectisch-renaissancistische bouwstijl

Inleiding Vrijstaand herenhuis uit 1882, gebouwd in opdracht van mr. R.J.G. Patijn door architect H. Wesstra jr. in eclectisch-renaissancistische bouwstijl. In 1947 werd onder meer de voorkant van de serre tegen de rechterzijgevel dichtgemetseld en voorzien van 6 vensters. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een begane grond en verdieping onder een afgeknot met shingles gedekt schilddak. Het dak is aan de voorzijde in het midden hoger opgetrokken, waarin een dakkapel met zijvoluten, zuilen, pilasters en gebogen fronton is geplaatst. Het dak bevat verder een dakkapel aan de linker- en rechterkant (aan de rechterkant met driehoekig fronton), en gemetselde schoorstenen. De gevels zijn van baksteen met een hardstenen plint en voorzien van gepleisterde banden, die op de begane grond aan de voorzijde dichter opelkaar geplaatst zijn en doorlopen over de deur- en vensteromlijstingen. De voorgevel is vijf vensterassen breed en wordt aan weerszijden afgesloten door geblokte pilasters. De middenas is als risaliet behandeld en bevat de (gemoderniseerde) hoofdingang. Naar deze deur leidt een hardstenen trapje. Boven de ingang is een balkon gesitueerd op zware gebeeldhouwde voluutconsoles. Begane grond en verdieping worden van elkaar gescheiden door een fries bestaande uit metopen met schilden en triglyfen, dat om het balkon is heengevoerd. De schuifvensters bezitten glas-in-lood bovenlichten. De voordeur en de vensters op de begane grond zijn voorzien van een geprofileerde omlijsting en maskersluitstenen, hardstenen consoles en rechthoekige panelen onder de vensterbanken; op de verdieping zijn de vensters omlijst door geblokte pilasters en driehoekige frontons en bezitten gepleisterde consoles alsmede rechthoekige panelen onder de vensterbanken. Het venster in het risaliet bezit een gebogen fronton. Het fries onder de kroonlijst heeft triglyfconsoles, afgewisseld door festoenen en schilden. De linker- en rechterzijgevel en de serre tegen de begane grond van de rechtergevel zijn in dezelfde trant behandeld als de voorgevel. Het linkervenster boven de serre is als blindnis uitgevoerd. De linkergevel verspringt naar achteren toe en bevat een zij-ingang, bestaande uit een paneeldeur met een smeedijzeren rooster. Deze gevel bezit tevens schuifvensters met T-kozijnen. De achtergevel is voorzien van vensters van uiteenlopende vormen. Het rechterdeel van de achtergevel springt naar voren. Hiertegen is een eenlaags aanbouw met achteringang gesitueerd. De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren tuinhek op gemetselde voet. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van rijke eclectisch-renaissancistische woonhuisarchitectuur. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het Bankaplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 475911
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Vrijstaand herenhuis in eclectisch-renaissancistische bouwstijl
5
Recensie door: ()
Onvermeld is nog de meerwaarde van dit gebouw als woonhuis en werkruimte van prof. mr. T.M.C. Asser van 1906 - 1913, de periode waarin hij o.m. de Nobelprijs voor de Vrede (1911) ontving als visionair en grondlegger van het 'Werk van Den Haag', verbonden met het in 1913 voltooide Vredespaleis (Europees Erfgoedlabel 2013).
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand herenhuis in eclectisch-renaissancistische bouwstijl in 's Gravenhage

Duinweide

Bankaplein 4
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van vrijstaand dubbel herenhuis uit 1883, gebouwd in opdracht van aannemer J.F. van der Vliet, waarschijnlijk naar ..

Duinweide

Bankaplein 5
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van vrijstaand dubbel herenhuis uit 1883, gebouwd in opdracht van aannemer J.F. van der Vliet, waarschijnlijk naar e..

Vrijstaand herenhuis in neo-renaissance stijl

Bankastraat 100
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit 1883, gebouwd door architect H. Wesstra jr. in neo-renaissance stijl. NB. De moderne, eenlaags aanbou..

Herenhuis, aan drie zijden vrijstaand in eclectische bouwstijl

Bankastraat 102
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectis..

Herenhuis

Bankastraat 104
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectische bouwstijl. Het herenhui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand herenhuis in eclectisch-renaissancistische bouwstijl in 's Gravenhage

Foto's (2)