Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Backenhagen: tuinhuis in Ambt Delden

Tuin Park Landgoed

Almelosestraat 14
7495TH Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1850


Beschrijving van Backenhagen: tuinhuis

TUINHUIS. Ornamenteel rood bakstenen tuinhuis op rechthoekige grondslag, waarvan de smalle bepleisterde entree-zijde naar het noordoosten gericht. Het tuinhuis, dat uit ca. 1850 dateert, is thans voorzien van een golfplaten lessenaarsdak (oorspronkelijk waarschijnlijk met dakpannen gedekt). De entree is centraal in de witgepleisterde rechter zij(NO-)gevel gelegen en bestaat uit een dubbele ezelsrugboog-vormige deur. Aan weerszijden wordt de gevel afgesloten door een rode bakstenen pilaster met hardstenen kapiteel. Laatstgenoemde kapitelen verspringen als kroonlijst van de alleen aan deze zijde van het tuinhuis aanwezige topgevel. De voor(ZO-)gevel is van drie 6- ruitsvensters voorzien. Linker (ZW-)gevel: aan de linkerzijde een 5- ruitsvenster en rechts een deur. De blinde achtergevel van het tuinhuis is als muur een stuk in zuidwestelijke richting doorgetrokken. Wellicht heeft het tuinhuis oorspronkelijk als oranjerie dienst gedaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 473323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Backenhagen: tuinhuis in Ambt Delden

Backenhagen: Huis Backenhagen

Almelosestraat 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
HOOFDGEBOUW (Huis Backenhagen). Blokvormig rode bakstenen huis, voorzien van een witte pleisterlaag, op rechthoekige grondslag, onder met gr..

Backenhagen: historische tuin- en parkaanleg

Almelosestraat 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de 17e en 18e eeuw heeft Backenhagen een formele tuinaanleg gekend, waarvan nog enkele elementen bewaard..

Backenhagen: brug met zuilsokkels

Almelosestraat 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 5: (Almelosestraat)BRUG MET HEK EN ZUILSOKKELS. Aan de oprijlaan aan de noordzijde van de gracht gelegen houten brug ..

Backenhagen: brug

Almelosestraat 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
BRUG. Platte houten brug met eenvoudige ijzeren balustrade, waarvan de handlijsten aan de uiteinden schuin aflopen. De brug, die over de gra..

Backenhagen: brug annex dam met hek

Almelosestraat 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
BRUG ANNEX DAM MET HEK. Rechte rode bakstenen brug annex dam met rechte bepleisterde zijkanten, uit circa 1850. Deze zijkanten zijn door een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Backenhagen: tuinhuis in Ambt Delden

Foto's (1)