Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafheuvel in Holset

Archeologie

in het Vijlenerbos
6290AA Holset (gemeente Vaals)
Limburg

Bouwjaar: Bronstijd


Beschrijving van Grafheuvel

Grafheuvel. Datering: Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvels zelf, alsmede een strook van 10 meter rondom gemeten vanaf de voet van de heuvel). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47148
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafheuvels Vijlenerbos
Grafheuvels Vijlenerbos (Nederland (hoofdbetekenis))
Grafheuvels Vijlenerbos
Situering
Coördinaten 50° 46′ NB, 5° 59′ OL
Foto's
De opengewerkte grafheuvel aan de weg
De opengewerkte grafheuvel aan de weg
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De grafheuvels van het Vijlenerbos zijn een aantal grafheuvels die in het zuidoostelijke en oostelijke deel van het Vijlenerbos gelegen zijn. Ze liggen ten zuidoosten van Vijlen en ten westen van Vaals in de gemeente Vaals. Wanneer men hier het bos uit gaat komt men uit in Raren. Het gaat om één solitaire heuvel (zuidoost) en een terrein van ten minste zeven grafheuvels waarin er twee grafheuvels duidelijk zichtbaar zijn (oost). De grafheuvels worden gedateerd in de bronstijd.

Uit grafheuvels in het Malensbosch (deel van het Vijlenerbos) kan worden afgeleid dat het gebied al lang voor de Romeinse tijd bewoond werd. Deze ronde heuveltjes in het bos stammen uit de tijd van de bandkeramieken en zijn waarschijnlijk tussen de 3500 en 5000 jaar oud. De meeste van deze grafheuvels zijn in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw opgegraven door de Duitse geoloog Liese, maar sommigen zijn nog onaangeroerd. Een van de meest herkenbare grafheuvels in het Malensbos, het “Kindergraf”, is aan één kant open en inmiddels voorzien van een informatiebordje. Het graf dankt zijn naam aan de melktandjes die er tussen de crematieresten werden gevonden. Verdere kostbare bezittingen ontbraken echter. Gezien het feit dat er wel enkele scherven uit de Romeinse tijd werden gevonden, gaan deskundigen ervan uit dat het graf geplunderd is door de Romeinen.

Coördinaten
oost opengewerkte grafheuvel aan de weg 50° 46′ 1″ NB, 5° 58′ 59″ OL
oost grafheuvel aan wandelpad 50° 45′ 55″ NB, 5° 58′ 52″ OL
zuidoost solitaire grafheuvel dieper in het bos 50° 45′ 30″ NB, 5° 58′ 45″ OL

De opengewerkte grafheuvel aan de weg

De grafheuvel aan het wandelpad

De solitaire grafheuvel dieper in het bos

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Grafheuvel in Holset

Vakwerkhuis

Meelenbroekerweg 5
Vaals
Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, uit de 18e eeuw daterend vakwerkhuis met verdieping, op rechthoekige plattegrond en onder ..

Vakwerkhuis

Rarenderstraat 71
Vaals
Vakwerkhuis, XVII blijkens Andreaskruizen; met verdieping en zadeldak met geschoord overstek; gedeeltelijk in baksteen vernieuwd. Aangebouwd..

Huis van vakwerk met andreaskruizen

Rarenderstraat 73
Vaals
Huis van vakwerk met Andreaskruizen, XVII A, afgedekt met een zadeldak; de verdieping aan de korte zijde overkraagd op schoren. Vakwerkschuu..

Vakwerkboerderij

Rarenderstraat 65
Vaals
Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, deels 18e, deels 19e eeuwse VAKWERK-BOERDERIJ met lage verdieping, op L-vormige plattegron..

Vakwerkhuis

Rarenderstraat 63
Vaals
Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, uit de 19e eeuw daterend VAKWERKHUIS op rechthoekige plattegrond, met verdieping en onder ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)