Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa met tuinhek in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Woonhuis

Nieuwe Parklaan 7
2597LA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899 1899 1899
Architect: J.G. Meijens (vermoedelijk bouw); A.P. Smits; J. Fels (uitbreiding) Meijens, J.G. J.G. Meijens (vermoedelijk bouw); A.P. Smits; J. Fels (uitbreiding)


Beschrijving van Vrijstaande villa met tuinhek in overgangsarchitectuur

Inleiding Vrijstaande villa uit 1899, gebouwd in opdracht van A. van Veen van Veldhuijsen Janszoon door architect J.G. Meijens (vermoedelijk) in overgangsarchitectuur. In 1910 werd de villa door de architecten A.P. Smits en J. Fels aan de achterzijde uitgebreid. In 1949 werd een garage bijgebouwd. N.B. Deze garage valt niet onder de bescherming. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekte samengestelde kap. De bakstenen gevels zijn voorzien van banden van lichtrode steen en siermetselwerk. Het dak bevat gemetselde schoorstenen. Het linkerdeel van de voorgevel springt naar voren en wordt op de tweede bouwlaag gemarkeerd door afgeronde hoeken op hardstenen sokkels. De kap van dit deel is voorzien van een gesneden daklijst en rust op dunne houten consoles. Op de rechterhoek is een ronde toren gesitueerd, die gedekt wordt door een kegelvormig spitsdak met een forse piron. Op de eerste bouwlaag bevindt zich aan de rechterkant een veranda onder een afgeknot zinken dak, waarop een balkon met een houten opengewerkte balustrade. De veranda is voorzien van glas-in-lood bovenlichten in Art Nouveau stijl en een houten balustrade. De vensters bezitten verschillende vormen, waaronder toogvormige glas-in-lood bovenlichten in Art Nouveau stijl, en zijn voorzien van hardstenen onderdorpels en deels van hardstenen omlijstingen. De linkergevel bezit in het midden een uitbouw met een groot glas-in-lood raam. Daarboven is een forse dakkapel met in roeden onderverdeelde schuifvensters, bekroond door een top met houten briefpanelen. Tegen de voorzijde van de uitbouw is de ingang gesitueerd in een houten portiek met balustrade en gebogen lijsten. Aan de linkerkant van de uitbouw is een hoge uitgemetselde schoorsteen geplaatst en daarachter een kleine driezijdige erker met glas-in-lood vensters. De rechterzijgevel bevat twee erkers en twee toppen met houten briefpanelen. De achterzijde is in 1910 uitgebouwd over twee bouwlagen met plat dak. Hiertegen bevindt zich een balkon op houten consoles. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren tuinhek in Art Nouveau stijl op gemetselde voet. Waardering Villa met tuinhek van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met Art Nouveau detailleringen. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detailleringen zijn goed bewaard. Als onderdeel van een reeks van goed bewaarde villa's uit ca. 1900 langs de Nieuw Parklaan heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 471459
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa met tuinhek in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Nieuwe Parklaan 9
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit ca. 1900, gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande ui..

Putruwiel

Nieuwe Parklaan 17
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit ca. 1905, gebouwd in overgangsarchitectuur en genaamd Putruwiel. N.B. De moderne aanbouw aan de achterzijd..

Hoofdkantoor KLM

Plesmanweg 1
's Gravenhage
Inleiding Aan het kruispunt van de Plesmanweg met de Badhuisweg staat het KANTOORGEBOUW met TOEGANGSWEG van de Koninklijke Luchtvaart Maat..

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 30
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Gr..

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van G..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa met tuinhek in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Foto's (1)