Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Remonstrantse Kerk in Haarlem

Kerkelijk Gebouw

Oranjekade 1
2011VC Haarlem
Noord Holland

Architect: 1886-1887


Beschrijving van Pastorie Remonstrantse Kerk

Inleiding In samenhang met de Remonstrantse kerk naar ontwerp van A. van der Steur jr. in 1886-87 gebouwde KOSTERSWONING met bijbehorende dienstruimten voor de kerk, in sobere neo- Renaissancetrant en door middel van een tussenlid aan de ZW-zijde met de kerk verbonden. Omschrijving. Bij de Remonstrantse kerk behorend dienstgebouw, in oorsprong bestemd als kosterswoning op de verdieping en voor kerkelijke nevenruimten op de beganegrond, in baksteen opgetrokken met twee bouwlagen onder pannen schilddak. Het pand heeft in de linkerzijgevel en in de voorgevel zes-ruitsschuifvensters met gesneden stijlen waarboven in siermetselwerk uitgevoerde boogtrommels, omlopende cordonbanden en gekorniste kroonlijst. De twee venster-assen tellende voorgevel aan de Oranjekade heeft rechts een smal zijrisaliet, waarin de gemoderniseerde ingang. De drie venster-assen tellende linkerzijgevel heeft verder een cordonband die doorloopt in die van de kerk. De gecementeerde rechterzijgevel is op drie kleine vensters na, vrijwel blind. Inwendig ondermeer de kerkeraads-, annex catechisatiekamer met eenvoudige schouw, lambrizering en stucplafond in de westhoek op de beganegrond; aansluitend de predikantenkamer. Waardering Kerkelijk dienstgebouw van belang als architectonisch, bouwkundig en historisch-functioneel onderdeel van het afzonderlijk beschermde kerkgebouw van de Remonstrantse Gemeente te Haarlem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 471014
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Remonstrantse Kerk
Remonstrantse kerk 1887 Haarlem.jpg
Plaats Haarlem
Gebouwd in 1886-1887
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  19831
Architectuur
Architect(en) A. van der Steur jr.
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neorenaissance
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De remonstrantse kerk is een kerk in Haarlem tussen de Wilhelminastraat en Leidsevaart.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Pastorie Remonstrantse Kerk in Haarlem

Remonstrantenhuis

Wilhelminastraat 22
Haarlem
Inleiding Aan de westzijde van de Wilhelminastraat gelegen KOSTERIJ. Het pand, Remonstrantenhuis genaamd, maakt deel uit van de gevelwand t..

Woonblok met drie herenhuizen in Eclectische trant

Wilhelminastraat 24
Haarlem
Inleiding Aan de westzijde van de Wilhelminastraat gelegen WOONBLOK. Het woonblok, dat deel uitmaakt van de gevelwand tussen de Prins Hendr..

Voormalige meisjesschool

Prins Hendrikstraat 1
Haarlem
Voormalige meisjesschool, gebouwd in 1883 naar ontwerp van de stadsarchitect Jacques Leyn. Rechthoekig pand in eclectisch neo-renaissancevo..

Herenhuis in Eclectisch-Renaissancistische trant

Wilhelminastraat 30
Haarlem
Inleiding Aan de westzijde van de Wilhelminastraat gelegen HERENHUIS. Het herenhuis, dat deel uitmaakt van de gevelwand tussen de Prins Hen..

Woonblok met herenhuizen in Eclectische trant

Wilhelminastraat 19
Haarlem
Inleiding Aan de oostzijde van de Wilhelminastraat gelegen WOONBLOK. Het woonblok, dat deel uitmaakt van de gevelwand tussen de Keizerstraa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie Remonstrantse Kerk in Haarlem