Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Notariswoning, pand zonder verdieping pand onder schilddak met gepleisterde lijstgevels in Staphorst

Woonhuis

Gemeenteweg 85
7951CE Staphorst
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van De Notariswoning, pand zonder verdieping pand onder schilddak met gepleisterde lijstgevels

Verdiepingloos PAND onder schilddak met gepleisterde lijstgevels. Portiek met geblokte zijposten, bovenlicht en hoofdgestel. Aan weerskanten daarvan twee forse zesruitsschuifvensters. Dakkapel en klokkestoel in de middenas van de woning. 19e eeuws (XIX B) gepleisterd woonhuis. Eenvoudig verdiepingloos pand, opgetrokken uit gepleisterde baksteen en gedekt door een met pannen belegd afgeknot schilddak met twee hoekschoorstenen met borden, respectievelijk linksvoor en rechtsachter en kleine klokkestoel onder geschulpt ingesnoerd schilddak; eenvoudig geprofileerde rechte kroonlijst. De met een dakkapel onder pannengedekt zadeldakje met windveren en makelaar verhoogde symmetrische voorgevel voorzien van deur in geblokte omlijsting met eenvoudig hoofdgestel en te weerszijden geblokte omlijsting met eenvoudig hoofdgestel en te weerszijden daarvan twee zesruitsschuifvensters; de indeling van achter- en zijgevels weinig oorspronkelijk. Eenvoudig woonhuis, waarvan de bescherming met name massa, afgeknot pannengedekt schilddak met dakkapel, kleine klokkestoel en indeling der voorgevel betreft, van belang als schaars voorbeeld van tweede helft 19e eeuwse woonhuis-architectuur in de van origine overwegend agarische nederzetting Staphorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47069
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Notariswoning, pand zonder verdieping pand onder schilddak met gepleisterde lijstgevels in Staphorst

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 83
Staphorst
Gave Boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 96
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 99
Staphorst
Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, in aanleg vermoedelijk oudere doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, Staphorster b..

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 112
Staphorst
Gave boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 106
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)