Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3 in Nieuw en Sint Joosland

Binnendijk 3
4339PK Nieuw en Sint Joosland (gemeente Middelburg)

Top 100 monument

Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3

Middelburg, Binnendijk 3: deze hoeve dateert uit het jaar 1676 en werd kort na de inpoldering van Sint Joosland (1631) opgetrokken en maakt deel uit van een kleine agrarische nederzetting die wordt gevormd door een woonhuis waartegen een iets lager en smaller ouderhuis (ook uit de bouwtijd) en een afhang is gebouwd. Het geheel is opgetrokken in schoon metselwerk van gele IJsselsteeen en heeft in de oostelijke topgevel rood-bakstenen ingemetselde figuren. Het interieur bestaat uit twee kelders met plavuizen vloeren en plinten, terwijl rond de haard in het woonhuis een drietal tegeltableau's uit de 18de eeuw is aangebracht. De constructie bestaat uit enkelvoudige balklagen met consoles. De kap is oorspronkelijk en heeft een eiken dakbeschot. De nabij gelegen, rond 1945 ingekorte, houten Zeeuwse schuur heeft een rieten zadeldak met schild aan de voorzijde; de muren bestaan uit geteerde, houten gepotdekselde wanden waarin ondermeer twee mendeuren zijn aangebracht. De hoeve heeft naast landschappelijke waarde ook architectuur-historische en volkskundige waarde; verder is de nagenoeg volkomen staat van een 17de-eeuwse hoeve goed bewaard gebleven en kan worden gewezen op de functie en betekenis van de nederzetting in de inpolderingsgeschiedenis van dit deel van Walcheren. Door deze elementen kan de hoeve als bijzonder waardevol worden beschouwd.

Beschrijving van Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3

Uit 1676 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: - een woonhuis zonder verdieping onder met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen en met tegen de oostelijke zijgevel aangebouwd een uit de bouwtijd daterend, iets lager en smaller ouderhuis onder met blauwe kruispannen en rode Hollandse pannen gedekt zadeldak, waartegen aan de noordzijde een latere, met rode Hollandse pannen gedekte afhang; alles in schoon metselwerk (gele IJsselsteen met in rode baksteen ingemetselde figuren in de Oostelijke topgevel) met wit geverfde plint en met staafankers; 10-, 12-, 20- en 25-ruits schuifvenster(s) met luik(en), 4-ruits draaivenstertjes, kloostervenster met luik onder en 4- (6-) ruits bovenlicht in de geveltoppen van het woonhuis, kelderlicht en opkamervenster (T-venster); deuren met bovenlichten. Inwendig: twee kelders met plavuizen vloeren en plinten; rond de haard in het woonhuis een muurvlak van witte tegels met drie 18e eeuwse, mangaanviolette tegeltableaux (hond, kat en landelijk tafereel); enkelvoudige balklagen met nog enkele consoles; oorspronkelijke kap met drie jukspanten en eiken dakbeschot. - een ca. 1945 enigszins ingekorte, houten Zeeuwse schuur onder met riet gedekt zadeldak met schild (voor) en tegen in ca. 1945 in baksteen opgetrokken puntgevel (achter); in de geteerde, gepotdekselde houten wanden twee stel mendeuren, mestdeurtjes, 4-ruits venstertjes en staldeuren. Fraai en gaaf voorbeeld van een 17e eeuwse Zeeuwse hoeve, daterend van kort na de inpoldering van St. Joosland (1631). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)