Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groninger kop-hals-rompboerderij met bijschuur en stookhok in Eenum

Boerderij

Hogeweg 8
9913TA Eenum (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 19e eeuw 1926 (herb. voorhuis) 1900 19e eeuw 1926 (herb. voorhuis)


Beschrijving van Groninger kop-hals-rompboerderij met bijschuur en stookhok

Grote, op gedeeltelijk door sloot en windsingel omsloten terrein gelegen, in aanleg 19e eeuwse Groninger kop-hals-romp BOERDERIJ met bijschuur en stookhok. De dwarsgeplaatste kop opgetrokken op onderkeldering en gedekt door een met muldenpannen belegd schilddak met hoekschoorstenen; eenvoudig geprofileerde omlopende gootlijst. De voorgevel symmetrisch ingedeeld door keldervensters; deur in omlijsting met entablement rustend op hardstenen neuten waarin de letters S.S.S. M.H. en het jaartal 1926, hetgeen mogelijk op herbouw in oude vorm van het voorhuis duidt; hardstenen stoep; ter weerszijden van de deur twee schuifvensters; op de verdieping vijf zaadzoldervensters; alle lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen. In elk der zijgevels twee kelder-, twee schuif- en twee zaadzoldervensters; lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen. De hals pannengedekt en voorzien van in elk der zijgevels twee rechtgesloten schuifvensters met 1 steens hanekam. De romp onder rieten wolfdak met uileborden; rand pannen onderlangs. De linkerzijgevel blind met staafankers; de achtergevel uitgerust met niet oorspronkelijke inrijdeuren, twee dubbele opgeklampte deuren met bovenlicht, drie vierruitsvensters en vijf zaadzoldervensters; alle lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen; de voorgevel voorzien van lichtgetoogde deur met 1 1/2 steens hanekam en drie dito vensters. Ter rechterzijde aangebouwd bakhuisje onder zadeldakje tussen twee topgevels met schoorsteen; schuifvensters; staafankers. De bijschuur onder rieten wolfdak met uilebord; rand pannen onderlangs. De voorgevel uitgerust met drie lichtgetoogde vierruitsvensters en rechtgesloten opgeklampte deuren; staafankers. De rechter zijgevel voorzien van rechthoekige stalvensters; de achtergevel van drie stel rechtgesloten opgeklampte dubbele inrijdeuren; twee lichtgetoogde vierruitsvensters waarboven 1 steens hanekam en drie lichtgetoogde zaadzoldervensters met eveneens 1 steens hanekam; staafankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47045
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groninger kop-hals-rompboerderij met bijschuur en stookhok in Eenum

Wierde

IJzerbaan
Eenum (Gemeente Loppersum)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Hervormde kerk en toren

Kerkpad 14
Eenum (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. De kerk bestaat uit een aanvankelijk aan de westzijde vrijstaande en thans aan de oostzijde ingekort..

Wierde (Eenumerhoogte)

Schansweg
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Wierde en/of borgterrein

Kerkeweg
Wirdum (Gemeente Loppersum)
Wierde en/of borgterrein. Datering: (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Hervormde kerk

Kerkeweg 24
Wirdum Gn (Gemeente Loppersum)
Herv. Kerk op omheind kerkhof. In twee perioden tot stand gekomen 13e eeuws bakstenen kerkgebouw met rechte koorsluiting, waarin gotische ve..

Kaart & Routeplanner