Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex in Marle

Boerderij

Marledijk 33
8198KP Marle (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Boerderijcomplex

Gaaf tweede helft 19e eeuwse BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit haaks op de Marledijk staand woonhuis onder met pannen gedekt schilddak, bekroond door twee schoorstenen en parallel aan de dijk liggend aangebouwd bedrijfsgedeelte onder rieten wolfdak met uilebord. Op het erf drie 19e eeuwse bijschuren, waarvan de twee parallel aan het bedrijfsgedeelte gelegen grote schuren worden gedekt door respectievelijk een rieten wolfdak met uileborden en een dito dak, waarvan de zijschilden zijn vervangen door golfplaat. De kleinere schuur wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden. Het woonhuis is voorzien van getoogde zesruitsschuifvensters met luiken; een deur met bovenlicht en liggende vensters in de "mezzanino", in welke verdieping ook enige (jongere) staande vensters; kelderlichten met diefijzers, staafankers. In linkerzijgevel blind venster met daarboven blind liggend venster. Langs de voet van de kap eenvoudige, geprofileerde kroon-gootlijst. De bedrijfsgebouwen zijn voorzien van hoge inrijdeuren in de middenbeuk, en staldeuren in de zijbeuken; vierruitsvensters en andersoortige raam- en deuropeningen; vlechtingen langs de geveltoppen. Een 19e eeuws gietijzeren hek scheidt het met leilinden beplante voorerf van de Marledijk. Zie ook K.B. nr 27, d.d. 22 januari 1981. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47035
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex in Marle

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 21
Zwolle
Omschrijving onderdeel 9: DUBBELE DIENSTWONING. De ornamentele, dubbele dienstwoning uit 1916 vormt de visuele beƫindiging van een deel v..

Huis te Windesheim, dienstwoning

Bulderingsweg 13
Zwolle
Omschrijving onderdeel 12: DIENSTWONING. Markant op de grens van het voormalige moestuincomplex en een akker gelegen dienstwoning uit 1913..

Huis te Windesheim, tuinmanswoning

Windesheimerweg 15
Zwolle
Omschrijving onderdeel 11: TUINMANSWONING. Schuin tegenover de huisplaats, aan de overzijde van de Windesheimerweg, gelegen voormalige tui..

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 17
Zwolle
Omschrijving onderdeel 10: DUBBELE DIENSTWONING. Verdiepingloos pand onder rieten schilddak met nok evenwijdig aan de weg. Schuifvensters ..

Huis te Windesheim, bosbaaswoning

Windesheimerweg 4
Zwolle
Omschrijving onderdeel 8: BOSBAASWONING. De ornamentele dienstwoning uit 1916, waarin de bosbaas van Windesheim gehuisvest was, ligt in de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (24)

Alle 24 foto's weergeven