Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis onder zadeldak tussen trapgevels met kruiskozijnen in Gennep

Gebouw

Molenstraat 11
6591DJ Gennep
Limburg

Bouwjaar: vroeg 16e-eeuw


Beschrijving van Huis onder zadeldak tussen trapgevels met kruiskozijnen

Vroeg 16e-eeuws voornaam HUIS onder zadeldak tussen trapgevels met kruiskozijnen. Op rechthoekige plattegrond opgetrokken bakstenen woonhuis van twee bouwlagen onder rijzige kap, het zadeldak met rode en gesmoorde pannen belegd. De noordelijke trapgevel kent een muizentandlijst ter hoogte van de dakvoet en vijf grote trappen aan beide zijden van de voormalige topschoorsteen; hier zijn staafankers aangebracht; de zuidelijke trapgevel is veel rijker uitgevoerd, die kent drie trappen met daarop overhoekse pilasters, waarvan het bovenste vrijstaande deel verdwenen is; deze pilasters rusten op uitgekraagde profielstenen; op deze gevel vijf gaffelvormige gesmede ankers; op zolderhoogte een gemetseld kruiskozijn onder segmentboog met vier getoogd gesloten lichtopeningen, twee bovenlichten met schuin behakte dagkanten voor glas-in-lood ramen en twee benedenlichten, die vermoedelijk gesloten werden met luiken; op vlieringhoogte een half kruisvenster met getoogde openingen zowel onder als boven. Oude zoldering met drie eikehouten moerbalken waarin kepen voor de (verdwenen) kinderbinten; daarop rustend drie eiken jukken met gebogen jukbenen, die met de bovenbalk verbonden zijn door korbelen (zeldzaam zgn. Nijmeegse spant, ook wel tussenbalkgebint of tussenbalkjuk genoemd); eikenhouten sporenparen, aangevuld met rond houten dennen; in de nok tussen de sporen haanhouten. Voornaam in oorsprong vermoedelijk 16e-eeuws huis met rijke laat-gotische trapgevels, in baksteen gemetselde kruiskozijnen, overhoekse pilasters op kraagstenen, en een uiterst zeldzame (tussenbalkjuk)constructie van grote architectuurhistorische-, authenticiteits-, zeldzaamheids- en situeringswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 470319
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis onder zadeldak tussen trapgevels met kruiskozijnen in Gennep

Restanten van de eikenhouten klokkenstoel in de toren van de Martinuskerk

Zuid-Oostwal 33
Gennep
De toren van de Martinuskerk VANWEGE de restanten van de eikehouten klokkenstoel (1864). Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van F..

rk-kerkcomplex h. martinus

martinushof 2
gennep
Het KERKGEBOUW bestaande uit toren, met restanten van de eikenhouten klokkenstoel (1864), met gelui (3 klokken), crypte, dagkapel, campanile..

Nederlands-hervormde kerk

Markt 3
Gennep
Hervormde kerk, driezijdig gesloten zaalkerk, 1661-1663, met open klokketorentje op het dak, een eenvoudig versierde puntgevel aan de voorzi..

Stadhuis van Gennep

Markt 1
Gennep
Stadhuis, rechthoekig gebouw, midden XVII, met achtzijdige toren midden tegen de voorgevel en gezwenkte zijtopgevels; de toren met open koep..

Museum Het Petershuis

Niersstraat 2
Gennep
Huis met opzij trapgevels en een voorgevel met hoge korfboognissen, XVII-XIX; ingang met bovenlicht in een pilasteromlijsting.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis onder zadeldak tussen trapgevels met kruiskozijnen in Gennep

Foto's (1)