Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg in Utrecht

Woonhuis

Steenweg 49
3511JM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg

Middeleeuws eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg. Het tussen de omringende bebouwing verscholen pand (ongeveer 8 bij 5 meter) heeft twee trapgevels met vijf treden, waarvan de noordelijke een iets uit de as geplaatst zolderluik heeft onder halfsteens segmentboog. Het muurwerk is anderhalfsteens, maar bovendaks in de trapgevels steens (steenformaat 30 x 14,5 x 7 cm; 10 lagen is 80 cm). De lage zijden worden bekroond door een tandlijst. In de oostgevel bevindt zich bovendien een eenvoudig geprofileerd rondboogpoortje. De zolder heeft een hoge borstwering (1,5 meter hoog) en een kap op twee gebinten met eiken krommers. Het huis ligt ongeveer 7 meter achter de rooilijn van de Lauwersteeg (achter Lauwersteeg 8 en 10), tussen Oudegracht 141 en Steenweg 49, en valt tegenwoordig onder laatstgenoemd adres. De oorspronkelijke relatie met de omgeving is niet duidelijk. Het pand kan beschouwd worden als een dwarshuis dat met zijn noordgevel -grotendeels- vrij lag aan een slop dat met een rechte hoek uitkwam in de Lauwersteeg. Aan een tweede slop ligt de noordelijke trapgevel nog vrij, maar deze is vrij gesloten evenals de vrijliggende oostgevel waarin zich wel een oorspronkelijk poortje bevindt. Het pand is van bouwhistorisch belang en tevens een goed voorbeeld van eenvoudige ingesloten achterbebouwing uit de middeleeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 470316
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg in Utrecht

Woonwinkelpand

Steenweg 44
Utrecht
Steenweg 44 Inleiding WOONWINKELPAND, gebouwd in 1891 als apotheek en drogist in opdracht van A.G.H van Spanje naar ontwerp van architect ..

woonhuis

Mariastraat 4
Utrecht
Middeleeuws voorhuis, met een 18e eeuwse voorgevel, bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Benevens een..

Woonwinkelpand

Steenweg 65
Utrecht
Steenweg 65 Inleiding WOONWINKELPAND, tussen 1904 en 1906 gebouwde APOTHEEK van T.P. van der Bergh & Zoon naar ontwerp van J.H.B. (alleen ..

Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Steenweg 33
Utrecht
Diep pand bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en links daarvan een poort en poorthuis van twee verdiepingen met een mansardekap met v..

Bakkerspoort, verband houdend met Huis Zoudenbalch

Mariastraat 28
Utrecht
Bakkerspoort, behorend bij huis Zoudenbalck, 2e helft XV. Poortgebouw met balustrade langs het dak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg in Utrecht

Foto's (1)