Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Een in wezen middeleeuws huis met een midden 19e-eeuwse voorgevel, bestaande uit drie bouwlagen, kap loodrecht op de straat, een kelder en een werfkelder in Utrecht

Oudegracht 152
3511AZ Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen

Beschrijving van Een in wezen middeleeuws huis met een midden 19e-eeuwse voorgevel, bestaande uit drie bouwlagen, kap loodrecht op de straat, een kelder en een werfkelder

Een in wezen middeleeuws huis met een midden 19e eeuwse voorgevel, bestaande uit drie bouwlagen, kap loodrecht op de straat, een kelder en een werfkelder. Dat het hier gaat om een middeleeuws huis blijkt in eerste instantie uit de hoge diepe kelder met tongewelf, voor een deel ongepleisterd. Bovendien duiden de verdiepingshoogten, de begane grond is ongeveer zes meter hoog, op een middeleeuwse opzet. In de 19e eeuw is bij een verbouwing, waarbij de voorgevel met neogotische elementen werd gebouwd, een insteek aan de voorzijde van de beganegrond aangebracht. Gezien de grote hoogte van de beganegrond is het waarschijnlijk een vernieuwing van een bestaande tussenverdieping. De achtergevel is nog de oorspronkelijke gepleisterde tuitgevel. Aan het eind van de 19e eeuw is de middeleeuwse kap vervangen, waarbij ook de top van de voorgevel verdween. Achter het huis is een losstaande 18e eeuwse achterbouw van twee lagen met kap. Het huis is van historisch belang als voorbeeld van de grote Oudegrachtbebouwing, met een zeer geslaagde 19e eeuwse voorgevel. Bouwhistorisch zijn van belang het middeleeuwse casco van het hoofdhuis en het losstaande 18e eeuwse achterhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)