Logement Alderts Voorm. Logement Alderts in Winsum

Hoofdstraat W 2
Groningen

Bouwjaar: 17e eeuw verm. 18e eeuw (rechtervleugel) 19e eeuw (verb.) 1700 17e eeuw verm. 18e eeuw (rechtervleugel) 19e eeuw (verb.)

Beschrijving van Logement Alderts Voorm. Logement Alderts

Voormalig Logement Alderts. In aanleg mogelijk 18e eeuws gebouw op T-vormige plattegrond waaraan aan rechterzijde aangebouwd een vermoedelijk eveneens 18e eeuws huis op rechthoekige plattegrond. Het witgepleisterde en van getrokken voegen voorziene hoofdgebouw is gedeeltelijk onderkelderd en wordt gedekt door respectievelijk een met verglaasde blauwe pannen belegd schilddak met twee schoorstenen en een met blauwe pannen belegd zadeldak. Eenvoudig geprofileerde gootlijst. De houten deuromlijsting bestaat uit een eenvoudig hoofdgestel dat wordt gedragen door pilasters; staafankers; plint. Het ter rechterzijde aangebouwde huis is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met blauwe pannen belegd schilddak met schoorsteen; staafankers; eenvoudige gootlijst. Beide gebouwen dragen een 19e eeuws karakter respectievelijk door bepleistering en T-vensters, en door de zesruitsschuifvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)