Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Logement Alderts Voorm. Logement Alderts in Winsum

Woonhuis

Hoofdstraat W 2
9951AB Winsum
Groningen

Bouwjaar: 17e eeuw verm. 18e eeuw (rechtervleugel) 19e eeuw (verb.) 1700 17e eeuw verm. 18e eeuw (rechtervleugel) 19e eeuw (verb.)


Beschrijving van Logement Alderts Voorm. Logement Alderts

Voormalig Logement Alderts. In aanleg mogelijk 18e eeuws gebouw op T-vormige plattegrond waaraan aan rechterzijde aangebouwd een vermoedelijk eveneens 18e eeuws huis op rechthoekige plattegrond. Het witgepleisterde en van getrokken voegen voorziene hoofdgebouw is gedeeltelijk onderkelderd en wordt gedekt door respectievelijk een met verglaasde blauwe pannen belegd schilddak met twee schoorstenen en een met blauwe pannen belegd zadeldak. Eenvoudig geprofileerde gootlijst. De houten deuromlijsting bestaat uit een eenvoudig hoofdgestel dat wordt gedragen door pilasters; staafankers; plint. Het ter rechterzijde aangebouwde huis is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met blauwe pannen belegd schilddak met schoorsteen; staafankers; eenvoudige gootlijst. Beide gebouwen dragen een 19e eeuws karakter respectievelijk door bepleistering en T-vensters, en door de zesruitsschuifvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47016
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Logement Alderts Voorm. Logement Alderts in Winsum

Gouden Karper De Gouden Karper

Hoofdstraat W 5
Winsum
Hotel "De Gouden Karper". In aanleg vermoedelijk 17e eeuws witgepleisterd huis op rechthoekige plattegrond, onder met rode pannen gedekt zad..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Hoofdstraat W 4
Winsum
Inleiding GEMEENTEHUIS van de voormalig gemeente Winsum, gebouwd in 1907 in een stijl met kenmerken van het Rationalisme en enkele Berlagia..

Boog De Boog

Hoofdstraat O 2
Winsum
Inleiding De stenen BOOGBRUG, bijgenaamd "de Boog", is gebouwd op de plek van een oudere, identieke brug uit 1808. De brug werd 10 mei 1940..

Lagere school Voorm. lagere school

Regnerus Praediniusstraat 2
Winsum
Inleiding Voormalig openbaar lagere SCHOOLGEBOUW, gebouwd in 1888 door architect H. Wind uit Onderdendam in een Eclectische bouwtrant. Het ..

Pand onder zadeldak evenwijdig aan de straat

Westerstraat 9
Winsum
Pand onder zadeldak evenwijdig aan de straat met achterbouw onder twee opeenvolgende zadeldaken en doorlopend tot aan het Diep.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)