Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Vliek: Westelijk Bouwhuis in Ulestraten

Kasteel Buitenplaats

Vliek 1
6235NR Ulestraten (gemeente Meerssen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Kasteel Vliek: Westelijk Bouwhuis

WESTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekig in witgeschilderde rode baksteen opgetrokken bouwhuis uit ca. 1800, met zwart geschilderde onderdorpel, onder met zwarte pannen gedekt wolfsdak. Het bouwhuis is aan de ZW-zijde door middel van een aan de straatweg 'Vliek' gelegen korfboog-vormige poort, waarin dubbele deuren met visgraatmotief in zwart-wit, met het hoofdgebouw verbonden. De naar de straat gerichte gevel aan de NW-zijde van dit bouwhuis vertoont een onregelmatige vensterindeling; ongeveer halverwege de gevel op de eerste verdieping een 6-ruitsvenster. Links hiervan beganegronds drie 6- ruitsvensters en op de eerste verdieping recht erboven drie identieke vensters. Evenals de overige vensters en deuren van het westelijke bouwhuis zijn deze vensters van hardstenen kozijnen voorzien. Voorts zijn er recentelijk enkele nieuwe vensters aangebracht. De naar het hoofdgebouw gerichte ZW-gevel vertoont in de topgevel een liggende ovale vensteropening. Eronder twee rechthoekige vensters met ovale openingen. Beganegronds een onlangs geplaatst vensterkozijn. De naar de binnenplaats gerichte gevel wordt onderbroken door de haaks erop geplaatste muur met het gebouw van het rentmeesterskantoor en de hondehokken. Links van de muur beganegronds drie dubbele deuren met visgraatmotief in zwart-wit met smaller centraal gelegen halfrond 3-ruits bovenlicht. Boven de linker en middelste deur respectievelijk een 6-ruitsvenster en een dubbel luik met visgraat-motief in zwart-wit. Rechts van de muur een in vier travee├źn gelede gevelpartij met aan de rechterzijde een 8-ruitsvenster, links hiervan een deur met 2-ruits bovenlicht, die wordt voorafgegaan door een hardstenen stoep van twee treden, links hiervan wederom een 8-ruitsvenster en uiterst links en klein 6-ruitsvenster. Tegen de topgevel van de naar de tiendschuur gerichte gevel een bel, waarvan het hangsel in twee horizontale haaks in de muur gestoken balken is gehangen. Het westelijke bouwhuis is door middel van een aan de straat (Vliek) gesitueerde korfboog-vormige poort met dubbele deuren met het oostelijke bouwhuis verbonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 470142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Vliek: Westelijk Bouwhuis in Ulestraten

Kasteel Vliek

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
HOOFDGEBOUW. In rode witgeschilderde baksteen opgetrokken onderkelderd hoofdgebouw van twee verdiepingen op rechthoekige grondslag, bestaand..

Kasteel Vliek: Tiendschuur

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
TIENDSCHUUR. Rechthoekige in witgeschilderde rode baksteen opgetrokken tiendschuur met zwart geschilderde onderdorpel onder met grijze panne..

Kasteel Vliek: Oostelijk Bouwhuis

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekig in witgeschilderde rode baksteen opgetrokken bouwhuis uit ca. 1800 onder met grijze pannen gedekte wolfsdak,..

Kasteel Vliek: bakhuis annex druivenkas en muur

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
BAKHUIS ANNEX DRUIVENKAS EN MUUR. In mergelsteen opgetrokken bakhuis uit de tweede helft van de 18e eeuw op rechthoekige grondslag onder met..

Kasteel Vliek: Pijlers, hek en balustrade naast kasteel

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
PIJLERS, HEK EN BALUSTRADE. Twee vierkante witgeschilderde rode bakstenen hekpijlers in Lodewijk XVI-stijl uit de tweede helft van de 18e ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Vliek: Westelijk Bouwhuis in Ulestraten

Foto's (1)