Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westtwentse boerderij van het middenlangsdeeltype in Enter

Boerderij

Witmoesdijk 20
7468PT Enter (gemeente Wierden)
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw of iets ouder


Beschrijving van Westtwentse boerderij van het middenlangsdeeltype

Tweede helft-19e-eeuwse of mogelijk iets oudere westtwentse BOERDERIJ van het middenlangsdeeltype. Uit baksteen opgetrokken boerderij met middenlangsdeel onder deels met pannen (tot aan de gebintplaat), deels met riet gedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak; overstek aan voor- en onderschoer aan achterzijde; windveren; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte; spatlijst. In de voorgevel vierruitsraam, opgeklampte deur met bovenlicht en twee van elkaar in hoogte verschillende zesruitsschuiframen met opgeklampte luiken; in de achtergevel teruggeplaatste hoge deeldeuren, staldeur en deels niet oorspronkelijke stalvensters; in de zijgevels opgeklampte staldeuren en eveneens deels niet oorspronkelijke vensters. Tweede helft-19e-eeuwse of mogelijk iets oudere boerderij van belang wegens de gave hoofdvorm, de karakteristieke westtwentse vormgeving, overstek en onderschoer en de detaillering van voor- en achtergevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47013
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westtwentse boerderij van het middenlangsdeeltype in Enter

Dagsanatorium

Oosterhofweg 250
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Dit DAGSANATORIUM is een voormalig zomerhuis van A.H. ter Horst. Hij liet het in 1914 verplaatsen van het buiten Grimberg naar ee..

Oosterhof: hoofdgebouw

Kasteellaan 1
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Oosterhof). Huis, in oorsprong uit het eerste kwart van de 16de eeuw; in het midden van de 17de ..

Oosterhof: tuinmuur

Kasteellaan 1
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMUUR, XIXa. Langs de noordarm van de gracht in de voormalige moestuin een restant van een vroeger langere b..

Oosterhof: historische parkaanleg

Kasteellaan 1
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE PARKAANLEG. De min of meer vierkante huisplaats met De Oosterhof is geheel omgracht. Hierbinnen bevin..

Pelmolen Ter Horst

Pelmolenpad 9A
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Windoliemolen De Pelmolen. Fraai gelegen complex bestaande uit molen en molenhuis. Achtkantige bovenkruier, 1752. Constructie: eikehout; kap..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)