Westtwentse boerderij van het middenlangsdeeltype in Enter

Witmoesdijk 20
7468PT Enter (gemeente Wierden)

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw of iets ouder

Beschrijving van Westtwentse boerderij van het middenlangsdeeltype

Tweede helft-19e-eeuwse of mogelijk iets oudere westtwentse BOERDERIJ van het middenlangsdeeltype. Uit baksteen opgetrokken boerderij met middenlangsdeel onder deels met pannen (tot aan de gebintplaat), deels met riet gedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak; overstek aan voor- en onderschoer aan achterzijde; windveren; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte; spatlijst. In de voorgevel vierruitsraam, opgeklampte deur met bovenlicht en twee van elkaar in hoogte verschillende zesruitsschuiframen met opgeklampte luiken; in de achtergevel teruggeplaatste hoge deeldeuren, staldeur en deels niet oorspronkelijke stalvensters; in de zijgevels opgeklampte staldeuren en eveneens deels niet oorspronkelijke vensters. Tweede helft-19e-eeuwse of mogelijk iets oudere boerderij van belang wegens de gave hoofdvorm, de karakteristieke westtwentse vormgeving, overstek en onderschoer en de detaillering van voor- en achtergevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)