Omvangrijk boerderijcomplex, schuren in Wierden

Akkerwal 4
7642NV Wierden

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van Omvangrijk boerderijcomplex, schuren

Bij knooppunt markant gelegen door geboomte overschaduwd omvangrijk tweede helft-19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit T-vormig hoofdgebouw met middenlangsdeel, aangebouwde bijschuur en twee vrijstaande schuren. Het T-vormig aandoende hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en gedekt door met riet en pannen belegde schilddaken; dat van het woongedeelte aan de rechterzijde doorgetrokken; dat van het bedrijfsgedeelte aan achterzijde afgewolfd en met (vermoedelijk vergroot) hooiluik; windveren; staafankers; spatlijst; eenvoudig geprofileerde gootlijst; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In de voorgevel van het woongedeelte deur met bovenlicht, te weerszijden waarvan respectievelijk een zesruitsschuifraam en keldervenster en vier dito ramen; getoogd, met 1 1/2 steens hanekammen en opgeklampte luiken; in de linkerzijgevel twee dito ramen met luiken; de detaillering der rechterzijgevel niet meer oorspronkelijk. De detaillering der achtergevel eveneens niet meer oorspronkelijk. Op het erf - Een 20e-eeuwse (XXb-c ?) aangebouwde stenen schuur onder rieten schilddak met pannen tot aan de gebintplaat; twee oude gebinten, waarvan de oudste gedeelten uit de 17e- of 18e eeuw dateren; - een in aanleg mogelijk nog tweede helft 19e-eeuwse schuur opgetrokken deels uit steen deels uit rabatdelen en gedekt door een rieten aan voorzijde afgewolfd schilddak met oorspronkelijk een hooiluik in het voorschild en pannen tot aan de gebintplaat; spatlijst; dubbele deuren; staldeuren en -vensters. - een in aanleg tweede helft 19e-eeuwse schuur, grotendeels opgetrokken uit houten delen (met uitzondering van het 20e-eeuwse (XXc-d ?) versteende voorste gedeelte) en gedekt door een rieten schilddak; pannen tot aan de gebintplaat; twee stel dubbele deuren. Markant gelegen door hoge bomen overschaduwd in hoofdzaak tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit T-vormig aandoend hoofdgebouw, aangebouwde bijschuur en twee vrijstaande schuren van belang wegens ligging, hoofdvorm en samenstelling en de architectonische vormgeving van met name het woongedeelte van het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)