Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Omvangrijk boerderijcomplex, schuren in Wierden

Boerderij

Akkerwal 4
7642NV Wierden
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Omvangrijk boerderijcomplex, schuren

Bij knooppunt markant gelegen door geboomte overschaduwd omvangrijk tweede helft-19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit T-vormig hoofdgebouw met middenlangsdeel, aangebouwde bijschuur en twee vrijstaande schuren. Het T-vormig aandoende hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en gedekt door met riet en pannen belegde schilddaken; dat van het woongedeelte aan de rechterzijde doorgetrokken; dat van het bedrijfsgedeelte aan achterzijde afgewolfd en met (vermoedelijk vergroot) hooiluik; windveren; staafankers; spatlijst; eenvoudig geprofileerde gootlijst; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In de voorgevel van het woongedeelte deur met bovenlicht, te weerszijden waarvan respectievelijk een zesruitsschuifraam en keldervenster en vier dito ramen; getoogd, met 1 1/2 steens hanekammen en opgeklampte luiken; in de linkerzijgevel twee dito ramen met luiken; de detaillering der rechterzijgevel niet meer oorspronkelijk. De detaillering der achtergevel eveneens niet meer oorspronkelijk. Op het erf - Een 20e-eeuwse (XXb-c ?) aangebouwde stenen schuur onder rieten schilddak met pannen tot aan de gebintplaat; twee oude gebinten, waarvan de oudste gedeelten uit de 17e- of 18e eeuw dateren; - een in aanleg mogelijk nog tweede helft 19e-eeuwse schuur opgetrokken deels uit steen deels uit rabatdelen en gedekt door een rieten aan voorzijde afgewolfd schilddak met oorspronkelijk een hooiluik in het voorschild en pannen tot aan de gebintplaat; spatlijst; dubbele deuren; staldeuren en -vensters. - een in aanleg tweede helft 19e-eeuwse schuur, grotendeels opgetrokken uit houten delen (met uitzondering van het 20e-eeuwse (XXc-d ?) versteende voorste gedeelte) en gedekt door een rieten schilddak; pannen tot aan de gebintplaat; twee stel dubbele deuren. Markant gelegen door hoge bomen overschaduwd in hoofdzaak tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit T-vormig aandoend hoofdgebouw, aangebouwde bijschuur en twee vrijstaande schuren van belang wegens ligging, hoofdvorm en samenstelling en de architectonische vormgeving van met name het woongedeelte van het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47012
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Omvangrijk boerderijcomplex, schuren in Wierden

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Burgemeester J.C. van den Bergplein 3
Wierden
Toren N.H. Kerk. Gebouwd eind 15e eeuw; drie vierkante geledingen, bekroond door een achtkante ingesnoerde spits; galmgaten in de derde gele..

Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak

Stegeboersweg 14
Wierden
Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak. Voor houten topgevel, achter schild en onderschoer. Woongedeelte heeft schuiframen met luiken..

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 88
Wierden
Inleiding In opdracht van gemeente Almelo werd in 1893 dit POMPGEBOUW gebouwd naar ontwerp van de ingenieur H.P.N. Halbertsma in een vrij t..

Boerderijtje onder een met riet en pannen gedekt dak, dat aan de voorzijde een wolfschild en aan de achterzijde een schild heeft

Weversweg 2
Wierden
Boerderijtje onder een met riet en pannen gedekt dak, dat aan de voorzijde een wolfschild en aan de achterzijde een schild heeft. Put van Be..

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 98
Wierden
Omschrijving POMPGEBOUW over één bouwlaag opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen onder een met bouletpannen ged..

Kaart & Routeplanner