Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Limburgse hoeve rond vijfzijdige binnenplaats in Schin op Geul

Boerderij

Graafstraat 16
6305BE Schin op Geul (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Limburgse hoeve rond vijfzijdige binnenplaats

Deels 18e deels 19e eeuwse, in vakwerk, schoon metselwerk en mergel opgetrokken gesloten Limburgse HOEVE rond vijfzijdige binnenplaats, ten dele met verdieping, onder met blauwe en rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken en met een losse, in vakwerk, mergel en baksteen opgetrokken schuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak aan de noordzijde. De vakwerkgevels hebben hoofdzakelijk met baksteen gevulde en aan de noordzijde witgeschilderde vakken en zwart stijl- en regelwerk. Aan de westzijde het - met uitzondering van de noordelijke, in vakwerk opgetrokken puntgevel - in mergel opgetrokken, vijf vensterassen brede, witgeschilderde woonhuis met grijze plint, 6-ruits ramen op de begane grond en de verdieping en deur met gedeeld bovenlicht in de westgevel. Het hierop aansluitende woongedeelte langs de noordzijde heeft een in vakwerk opgetrokken noordgevel, waarin twee deuren met gedeeld bovenlicht en twee vensters, en een in schoon metselwerk opgetrokken zuidgevel, waarin twee 6-ruits vensters en een deur op de begane grond en twee 4-ruits vensters op de verdieping. De hier weer op aansluitende schuur langs de oostzijde heeft een in vakwerk opgetrokken noordgevel (topgevel) met 4-ruits vensters, een in vakwerk opgetrokken oostgevel met vijf kleine 4-ruits vensters, een met pannen beklede geveltop aan de zuidzijde en een in schoon metselwerk opgetrokken westgevel, waarin hoge rechtgesloten deeldeuren, drie staldeuren en een 4-ruits stalraam. Aansluitend langs de Z.O.- en Z.W.zijde een lage, haakvormige, in schoon metselwerk opgetrokken, ten dele open schuur onder omlopend zadeldak met schild aan de N.Z.-zijde. De losse schuur heeft in de zuidgevel een getoogde poort. Vanwege de hoofdvorm, de constructie, de vrij bescheiden gevelopeningen en de gaafheid als complex een fraai en representatief voorbeeld van een ten dele in vakwerk opgetrokken, in oorsprong 18e eeuwse gesloten Limburgse hoeve met losse schuur en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Limburgse hoeve rond vijfzijdige binnenplaats in Schin op Geul

Vakwerkhuis; een gevel geheel in baksteen vernieuwd

Graafstraat 9
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Vakwerkhuis, XVIII; een gevel geheel in baksteen vernieuwd.

Hoeve met binnenplaats, van mergel en vakwerk. Opzij een topgevel van mergel. Inwendig houten alkoofbetimmering

Graafstraat 3
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve met binnenplaats, van mergel en vakwerk, XVII-XIX; op balkstuk een inscriptie en 1630. Opzij een topgevel van mergel. Inwendig houten ..

Hoeve van mergel en vakwerk

Kerkewegje 1
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel en vakwerk, XVII. XIX.

Hoeve met binnenplaats, ten dele van mergel, met topgevel aan de straat

Graafstraat 1
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve met binnenplaats, ten dele van mergel, met topgevel aan de straat, XIX (1843).

Keermuur met bakstenen trap en vier hekpijlers alsook het hekwerk met -pijlers nabij de R.K. kerk gewijd aan de Heilige Mauritius

Tolhuisstraat 2
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Omschrijving complexonderdeel (2) Aan de zuidzijde van de R.K. kerk H. Mauritus (zijde Graafstraat) en aan de westzijde (Kerkewegje) loopt ..

Kaart & Routeplanner