Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grootslag II, voormalig stoomgemaal van de polder Grootslag in Bovenkarspel

Weg En Waterwerk

Zuiderdijk 5
1611MC Bovenkarspel (gemeente Stede Broec)
Noord Holland

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Grootslag II, voormalig stoomgemaal van de polder Grootslag

GEMAAL-COMPLEX. Voormalig stoomgemaal van de polder Grootslag, gebouwd in 1907 en bestaande uit een rechthoekig machinegebouw annex ketelhuis met waterkelder onder met geglazuurde rode pannen gedekt zadeldak en met aan de noordzijde een gemetselde schoorsteen, een grotendeels in hout opgetrokken, aan de lange zijden naar boven toe taps toelopende kolenloods onder met golfplaten gedekt zadeldak en gemetselde keermuren met kroosbrug, krooshek en lantaarnpaal aan de noordzijde. De lange gevels van het machinegebouw zijn door penanten in vier vakken gedeeld. De gevels hebben een gepleisterde plint en getoogde vensters met gietijzeren ramen. De topgevels zijn voorzien van getand gesneden windveren en makelaars waarvan 1 met windvaan. De voorgevel en een gedeelte van de zijgevels van de kolenloods zijn vernieuwd in baksteen. Voormalig stoomgemaal met kolenloods, schoorsteen, kroosbrug, krooshek en waterkelder van algemeen belang uit een oogpunt van de architectuurgeschiedenis en de geschiedenis der waterhuishouding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46968
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grootslag II
Het voormalige gemaal Grootslag II aan de Zuiderdijk anno 2012
Het voormalige gemaal Grootslag II aan de Zuiderdijk anno 2012
Locatie Bovenkarspel
Oorspr. functie gemaal
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 46968
Architect Ingenieursbureau W.C. en K. de Wit[1]
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Grootslag II is een voormalig stoomgemaal aan de Zuiderdijk nabij de Noord-Hollandse plaats Bovenkarspel.

Geschiedenis

Het stoomgemaal werd in 1907 gebouwd ter vervanging van een ouder in 1870 gebouwd gemaal, dat wel dienst bleef doen als reservergemaal om gebruikt te worden in tijden van nood.[2] Grootslag II werd ontworpen door het ingenieursbureau W.C. en K. de Wit uit Amsterdam. De stoomketel en de centrifugaalpomp werden geleverd door de Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel.[1] Het gemaal zorgde voor de afwatering van de gelijknamige polder "Het Grootslag" op de toenmalige Zuiderzee.

Het gemaal werd geplaatst aan de Zuiderdijk niet ver van de Broekerhaven. In 1939 besloten de hoofdingelanden van "Het Grootslag" tot elektrificatie van het gemaal.[3] In 1940 werd een elektromotor in het machinegebouw geplaatst.

Het rechthoekige machinegebouw heeft een zadeldak, dat met rode pannen is gedekt. Aan de zuidelijke dijkzijde zijn met zwarte pannen de naam "Grootslag 2" en het stichtingsjaar "1907" aangegeven. Aan de noordzijde staat een gemetselde schoorsteen van rode baksteen van twintig meter hoog. Ten westen van het machinegebouw staat een gedeeltelijk houten kolenloods. Het gebouw werd in 1989 aangewezen als rijksmonument. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is "het gemaal met kolenloods, schoorsteen, kroosbrug, krooshek en waterkelder van belang vanwege de architectuurgeschiedenis en de geschiedenis der waterhuishouding".


Monumenten in de buurt van Grootslag II, voormalig stoomgemaal van de polder Grootslag in Bovenkarspel

Elektrisch aangedreven overhaal met bijbehorende constructies - loopkraan, damwanden, bruggen, bedieningshuizen

Peperstraat 34
Bovenkarspel (Gemeente Stede Broec)
Uit 1923-24 daterende overhaal, bestaande uit twee tegenovergestelde U-vormige betonnen sluiskommen met gemeenschappelijke middenwand, met s..

Ceres

Broekerhavenweg 80
Bovenkarspel (Gemeente Stede Broec)
Korenmolen Ceres. Achtkante bovenkruier met stelling, 1849.

Stolphoeve met houten top rechts op de voorgevel

De Buurt 1
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
Stolphoeve met houten top rechts op de voorgevel; gesneden deur en bovenlicht; zes- en negenruitsvensters. Schoorsteen in siermetselwerk. 17..

Terrein waarin een grafheuvel

Bij Overstort
Grootebroek (Gemeente Stede Broec)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Bronstijd. Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel zelf, alsmed..

Boerderij "Swanenplaats"

De Buurt 11
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Westfriese type, in kern ouder maar met gevels uit grotendeels het derde kwart van de 19de eeuw. De boerde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven