Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vakwerkboerderij in Vaals

Boerderij

Rarenderstraat 65
6291NC Vaals
Limburg

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Vakwerkboerderij

Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, deels 18e, deels 19e eeuwse VAKWERK-BOERDERIJ met lage verdieping, op L-vormige plattegrond en onder met blauwe Hollandse pannen gedekt omlopend zadeldak, en een losse 19e eeuwse vakwerkschuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak. De vakwerkgevels van de boerderij - vakken gevuld met leem - zijn boven de ten dele zwart geverfde voet van breuksteen geheel witgeschilderd. In de NO-gevel (voorgevel) twee kleine 2-ruits ramen met luik, twee staldeuren en twee stalraampjes op de begane grond en twee raampjes en een hooiluik op de verdieping. In de ZO-gevel twee 4-ruits ramen, een deur met 4-ruits bovenlicht en een stalraam op de begane grond en vier raampjes op de verdieping. Los op het erf aan de ZW-zijde de 19e eeuwse vakwerkschuur met boven de voet van breuksteen geheel witgeschilderde gevels (vakken gevuld met leem) en in de NO-gevel een staldeur en een venster op de begane grond en een hooiluik in de geveltop. Vanwege de constructie, de hoofdvorm, de bescheiden gevelopeningen en de samenhang met Rarenderstraat 63 en het omringende beschermde dorpsgezicht is deze boerderij met losse schuur een goed en representatief voorbeeld van 18e/19e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46964
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vakwerkboerderij in Vaals

Vakwerkhuis

Rarenderstraat 63
Vaals
Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, uit de 19e eeuw daterend VAKWERKHUIS op rechthoekige plattegrond, met verdieping en onder ..

Vakwerkhoeve in haakvorm

Rarenderstraat 57
Vaals
Vakwerkhoeve in haakvorm, XVIII; het woonhuis met verdieping en schilddak met geschoord overstek aan de voorzijde.

Vakwerkhuis

Rarenderstraat 71
Vaals
Vakwerkhuis, XVII blijkens Andreaskruizen; met verdieping en zadeldak met geschoord overstek; gedeeltelijk in baksteen vernieuwd. Aangebouwd..

Huis van vakwerk met andreaskruizen

Rarenderstraat 73
Vaals
Huis van vakwerk met Andreaskruizen, XVII A, afgedekt met een zadeldak; de verdieping aan de korte zijde overkraagd op schoren. Vakwerkschuu..

Vakwerkhuis

Meelenbroekerweg 5
Vaals
Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, uit de 18e eeuw daterend vakwerkhuis met verdieping, op rechthoekige plattegrond en onder ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vakwerkboerderij in Vaals

Foto's (3)