Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vakwerkhuis in Vaals

Boerderij

Meelenbroekerweg 5
6291NE Vaals
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Vakwerkhuis

Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, uit de 18e eeuw daterend vakwerkhuis met verdieping, op rechthoekige plattegrond en onder met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfeind aan de zuidzijde. De zuidgevel (nr 3) is opgetrokken in schoon metselwerk, heeft op de begane grond een getoogd 6-ruits venster en een getoogde deur, op de verdieping twee getoogde vensters met elk twee 4-ruits draairamen en een getoogd zoldervenster. In de lange oost- en westgevel kleine 4-ruits vensters op de verdieping en iets grotere vensters op de begane grond. Het vakwerk heeft ten dele met leem en ten dele met baksteen gevulde vakken, die aan de westzijde witgeschilderd zijn. Aan de westzijde een geschoord dakoverstek. Vanwege de constructie, de kleine gevelopeningen en de samenhang met het beschermde dorpsgezicht een goed en representatief voorbeeld van 18e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46962
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vakwerkhuis in Vaals

Huis van vakwerk met andreaskruizen

Rarenderstraat 73
Vaals
Huis van vakwerk met Andreaskruizen, XVII A, afgedekt met een zadeldak; de verdieping aan de korte zijde overkraagd op schoren. Vakwerkschuu..

Vakwerkhuis

Rarenderstraat 71
Vaals
Vakwerkhuis, XVII blijkens Andreaskruizen; met verdieping en zadeldak met geschoord overstek; gedeeltelijk in baksteen vernieuwd. Aangebouwd..

Vakwerkboerderij

Rarenderstraat 65
Vaals
Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, deels 18e, deels 19e eeuwse VAKWERK-BOERDERIJ met lage verdieping, op L-vormige plattegron..

Vakwerkhuis

Rarenderstraat 63
Vaals
Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, uit de 19e eeuw daterend VAKWERKHUIS op rechthoekige plattegrond, met verdieping en onder ..

Vakwerkhoeve in haakvorm

Rarenderstraat 57
Vaals
Vakwerkhoeve in haakvorm, XVIII; het woonhuis met verdieping en schilddak met geschoord overstek aan de voorzijde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vakwerkhuis in Vaals

Foto's (4)