Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande garage in Utrecht

Woonhuis

Waldeck Pyrmontkade 20
3583TW Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1927-1928 (ontwerp)
Architect: Gerrit Rietveld


Beschrijving van Vrijstaande garage

Als een proeve voor industrialisering der bouw in 1927-28 door G.Th. Rietveld in opdracht van de familie Van der Vuurst de Vries ontworpen, aan drie zijden vrijstaande garage met bovenwoning - in oorsprong voor chauffeur - gebouwd op een min of meer vierkante grondslag met een staalskelet met I-profielen en in oorsprong met in zwart en wit email bespoten betonplaten van een bij drie meter bedekt met geperforeerde metaalplaten die door middel van stalen banden langs de randen met elkaar verbonden waren zodanig dat een min of meer kubusvormig bouwblok ontstond met op de verdieping aan de ZW-zijde een erker en op het dak een langgerekte lichtkap. De ingang bevindt zich links in de voorgevel (ZO), met rechts de dubbele schuifdeuren voor de garage, waarboven rechts een zesdelig vensters is aangebracht met vierkante onderverdeling; voor het overige is de gevel gesloten. De ZW-gevel wordt rechts doorbroken door de erker - met in totaal vijf vierkante, bij de hoeken omgezette vensters - en in het midden drie boven elkaar geplaatste vensters en links beneden door een zesdelig venster. De NW-gevel bevatte in oorsprong een dubbelvenster links. De NO-gevel is geheel blind wegens de belendende bebouwing. Woonhuis vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving, situering en plaats binnen het oeuvre van de architect - ondanks gewijzigde kleurstelling, dichtgemaakt bovenlicht in de ZW-gevel en de toepassing van zwaar overstekende luifels - als voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46957
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande garage in Utrecht

St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel

Adriaen van Ostadelaan 2
Utrecht
St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1810 gemaakt door A. Meere te Utrecht voor de O.L.Vr. ten Hemelopneming a..

Koningin Wilhelminaschool

Mecklenburglaan 3
Utrecht
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de Openbare Lagere School ('Koningin Wilhelminaschool'), in 1918 naar ontwerp van architect S.F Loeb gebouwd in ..

woonhuis

Rembrandtkade 52
Utrecht
Inleiding Complex FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten J..

woonhuis

Albert Neuhuysstraat 1
Utrecht
Inleiding WOONBLOK van 42 FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de archi..

Boerderij 'Het kerkehuis', huis 'De bras'

Abstederdijk 188
Utrecht
Boerderij "Het kerkehuis", huis "De Bras". Van oorsprong 16e eeuwse boerderij, bestaande uit een vroeg negentiende eeuws dubbel-woonhuis aa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)