Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van vier woningen in Utrecht

Woonhuis

Robert Schumannstraat 13
3533GN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1932
Architect: Gerrit Rietveld


Beschrijving van Blok van vier woningen

In opdracht van de Utrechtse aannemer Bredero in 1932 naar ontwerp van Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) gebouwd in baksteen opgetrokken en witgesausd blok van vier woningen met de algemene kenmerken van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940. Bedoeld als woningbouw-experiment voor gezinnen met lagere inkomens. Twee lagen tellend, doch volgens het oorspronkelijke ontwerp drie lagen omvattend, vlakgedekt gedeeltelijk onderkelderd blok op rechthoekige plattegrond. Inwendig de toepassing van het kernhuis. Uit grotendeels witgestucte dragende bakstenen muren en houten balken samengesteld half-onderkelderd vlakgedekt blok op rechthoekige plattegrond. In voor- en achtergevels reeksen in houten profielen gevatte vensters, met een zekere regelmaat en volgens bepaalde onderlinge verhoudingen: de zijgevels grotendeels blind. Op de scheiding van begane grond en verdieping aan de voorzijde op de linkerhoek even omlopend balkon, afgezet met een rasterhekwerk en met op de scheiding der wooneenheden windschermen van gewapend glas. De woningen toegankelijk door middel van een terugliggende voordeur waarvoor een drie treden tellende bakstenen opstap en een keukendeur met dito opstap aan achterzijde; de kelderruimte zowel in- als uitwendig toegankelijk via trappen. Inwendig van belang de gedachte van het kernhuis: het concentreren van in principe te prefabriceren utilitaire ruimten als keuken, hal, toilet, trap e.d., in dit geval echter slechts gerealiseerd in de vorm van een via de trap bereikbare ruimte halverwege beganegrond en verdieping, waarin ondergebracht badkamer en toiletruimte; en, waar nog aanwezig, de schuifwanden die een variabele indeling van de ruimte mogelijk maken. Blok van vier woonhuizen, vanwege de algehele architectonische (het gebruik van veel glas en een lichte kleurstelling), en de typologische vormgeving (de toepassing van de gedachte van het kernhuis en de variabele ruimte-indeling door middel van schuifwanden) en het doel waarvoor het blok werd ontworpen en uitgevoerd (namelijk behuizing voor gezinnen met lagere inkomens), zowel wat betreft de exterieurs als de interieurs van belang als een representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940, en van algemeen belang vanwege de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne Nederlandse bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46956
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van vier woningen in Utrecht

Huis Rhijnlust

Richard Wagnerlaan 22
Utrecht
"Rijnlust". Gepleisterd rechthoekig landhuis met rechte daklijsten. 18e eeuw.

Huis Oog in Al

Park Oog in Al 1
Utrecht
Huis Oog in Al. Rechthoekig landhuis uit de 18e eeuw met uitgebouwde halfronde kamer uit de aanvang der 19e eeuw. Moderne toevoegingen.

directeursvilla Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Everard Meijsterlaan 3
Utrecht
Omschrijving In de zuidoosthoek van het terrein bij de Everard Meysterlaan gelegen vrijstaande DIRECTEURSWONING. Het gebouw is L-vormig en ..

Merwedekanaal

Kanaalweg 90
Utrecht
Omschrijving SLUISWACHTERSWONING met bergplaats onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal uit 1890, gelegen aan..

Sluisje

Kanaalweg 89 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving SCHUTSLUISJE met BRUGGETJE, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, uit 1889, gelegen ter hoogte van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok van vier woningen in Utrecht

Foto's (2)