Flink en Vlug in Veenhuizen

Hoofdweg 76
9341BK Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1900 W.C. Metzelaar

Beschrijving van Flink en Vlug

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd rond 1900 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, van W.C. Metzelaar. De naam Flink en Vlug staat symmetrisch in de voorgevel. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorsteen in voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot; staafankers. De gevels symmetrisch ingedeeld door lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2- ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)