Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis schaapsherder in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 53
9341BG Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1900 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Woonhuis schaapsherder

Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1900 voor de schaapherder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype II, van W.C. Metzelaar. Oorspronkelijk stond bij de woning een schaapskooi. De woning ligt aan de zuidzijde van het kanaal. Omschrijving Aan de zuidzijde van de Kolonievaart gelegen, sober en functioneel gebouwd woonhuis opgetrokken in baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren; topschoorstenen; houten dakkapel met frontonachtige opbouw. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt geleed door een deur met 2-ruits bovenlicht en lichtgetoogde 6-ruitsschuif ramen met luiken. De gevels zijn uitgevoerd in blokbepleistering. De linker zijgevel met openslaand 6-ruits raam; staafankers. De rechter zijgevel met klein 4-ruits raam. Achtergevel met onder meer 6 ruits schuiframen. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469424
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis schaapsherder in Veenhuizen

1 en 2

Kerklaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

Koepelkerk

Hoofdweg 112
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Nederlands Hervormde kerk. Achtkante koepelkerk uit 1825. Inventaris: Eenklaviers orgel in 1821 door J.A. Hillebrand gemaakt voor de Herv. K..

Verenigingsgebouw

Hoofdweg 116
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Op een ruim eigen terrein gelegen VERENIGINGSGEBOUW bestaande uit conciergewoning, zalen, vergaderruimte en bibliotheek, gebouwd ..

St. Hieronymus Aemilianuskerk

Kerklaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Roomskatholieke KERK. Markant aan een der hoofdassen van de strafinrichting Veenhuizen en tegenover de eveneens beschermde hervormde kerk ui..

Rooms-katholieke pastorie

Kerklaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding PASTORIE gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw is een variant ..

Kaart & Routeplanner