Woonhuis schaapsherder in Veenhuizen

Hoofdweg 53
9341BG Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1900 W.C. Metzelaar

Beschrijving van Woonhuis schaapsherder

Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1900 voor de schaapherder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype II, van W.C. Metzelaar. Oorspronkelijk stond bij de woning een schaapskooi. De woning ligt aan de zuidzijde van het kanaal. Omschrijving Aan de zuidzijde van de Kolonievaart gelegen, sober en functioneel gebouwd woonhuis opgetrokken in baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren; topschoorstenen; houten dakkapel met frontonachtige opbouw. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt geleed door een deur met 2-ruits bovenlicht en lichtgetoogde 6-ruitsschuif ramen met luiken. De gevels zijn uitgevoerd in blokbepleistering. De linker zijgevel met openslaand 6-ruits raam; staafankers. De rechter zijgevel met klein 4-ruits raam. Achtergevel met onder meer 6 ruits schuiframen. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)