Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis rijksveldwachter in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 47
9341BG Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: verm. ca. 1875 1905 (verb.) 1875 verm. ca. 1875 1905 (verb.)
Architect: W.C. Metzelaar (1905) Metzelaar WC 1905 W.C. Metzelaar (1905)


Beschrijving van Woonhuis rijksveldwachter

Inleiding WOONHUIS vermoedelijk rond 1875 gebouwd voor de rijksveldwachter in opdracht van het Ministerie van Justitie. In 1905 verbouwd waarschijnlijk volgens woningtype II. Ontwerp W.C. Metzelaar. De aanbouw valt buiten de bescherming. Omschrijving Evenwijdig aan de Kolonievaart gelegen, sober en functioneel gebouwd woonhuis opgetrokken in baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren; topschoorstenen; houten dakkapel met frontonachtige opbouw. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt geleed door een deur met 2-ruits bovenlicht en lichtgetoogde 6- ruitsschuif ramen met luiken. De gevels zijn uitgevoerd in blokbepleistering. In de linker zijgevel een openslaand 6-ruits raam; staafankers. De rechter zijgevel met klein 4-ruits raam. Achtergevel met 6-ruits schuiframen. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469423
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis rijksveldwachter in Veenhuizen

Fleddervoort De Fleddervoort

Hoofdweg 32
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Oorspronkelijk gebouwd als school met de naam Leerplicht in 1903 in opdracht van het Ministerie van Justitie en naar ontwerp van..

Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning)

Hoofdweg 28
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor onder anderen de onderwijzer. Ontwerp, w..

Humaniteit (dokterswoning)

Hoofdweg 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1901 voor de dokter in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. ..

Tien Geboden De Tien Geboden (zes dienstwoningen)

Hoofdweg 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van zes DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robbers...

Tien Geboden De Tien Geboden (vier dienstwoningen)

Hoofdweg 68
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van vier DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robber..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis rijksveldwachter in Veenhuizen