Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning) in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 28
9341BH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1901
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1901 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning)

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor onder anderen de onderwijzer. Ontwerp, woningtype IV, van W.C. Metzelaar. De naam Opvoeding staat symmetrisch in de voorgevel. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4- ruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469422
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning) in Veenhuizen

Humaniteit (dokterswoning)

Hoofdweg 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1901 voor de dokter in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. ..

Fleddervoort De Fleddervoort

Hoofdweg 32
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Oorspronkelijk gebouwd als school met de naam Leerplicht in 1903 in opdracht van het Ministerie van Justitie en naar ontwerp van..

Werken is Leven

Hoofdweg 22
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV (nr 22) en nr V (nr 2..

Huis en Haard (woningen commies en veenbaas)

Hoofdweg 18
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 voor de commies en de veenbaas in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, wonin..

Werk en Bid (woningen zaalopziener 1e klas en magazijnmeester)

Hoofdweg 14
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de zaalopziener eerste rang e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning) in Veenhuizen